N&S in Soedan GLOBALGAP

Door: N&s Quality Consultants  03-10-2008

Onlangs ben ik voor één van onze klanten een week in Soedan geweest. Zij importeren zaden van okra’s, galia meloenen en sperziebonen uit Nederland, laten het vervolgens groeien op de vruchtbare Soedanese bodem en exporteren vervolgens de kwaliteitsproducten naar Nederland. Hiertoe eisen de Nederlandse retailers veelal het GLOBALGAP-certificaat. Daarom begeleiden we de Soedanese telers in dit traject naar certificering toe.

Er is op dit moment nog geen Soedanees bedrijf gecertificeerd voor GLOBALGAP. Deze certificering is belangrijk voor de deelnemende boeren (ongeveer 25 telers) omdat zij hiermee garantie hebben op een gedegen prijs voor hun producten waardoor zij een goed
bestaansrecht verwerven.

Inmiddels is er een tweede bezoek aan Soedan ingepland om opvolging te geven aan de actiepunten welke uit mijn vorige bezoek naar voren zijn gekomen. Daarnaast is er besloten om te starten met biologische certificering.

GLOBALGAP is een wereldwijd erkende eenduidige norm, terwijl er in de praktijk veel verschil is in de manier van telen in Soedaan en bijvoorbeeld Nederland. Het proces in Soedan is meer arbeidsintensief en primitiever. De wil en gedrevenheid echter, om met GLOBALGAP-certificering vooruit te komen is groot.
Mathieu Uijen


Contact N&s Quality Consultants

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share