Huizenmarkt weer in beweging

Door: Droomhuis Makelaardij  25-02-2009
Trefwoorden: Nieuwbouw, Makelaar, Huis

'Gebak op kantoor' terug bij makelaars
Huizenmarkt weer in beweging
door Ronald van Gessel
Makelaars signaleren een voorzichtige opleving van de huizenmarkt. Zij melden vooral meer bezichtigingen. "Vooral aan de onderkant van de markt gaat het beter en dat betekent ook dat de doorstroming weer op gang komt. We kennen weer dagen van 'gebak op kantoor' als een 'huizentreintje', zoals wij dat noemen, wordt verkocht", aldus Ger Hukker, voorzitter van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
Omdat niemand meer een huis koopt voordat het oude is verkocht, komen vaak pas reeksen transacties van de grond als het aan de onderkant vlot is getrokken, zo ontstaat dan een 'huizentreintje'. Mensen willen zich toch steeds verbeteren. Hukker is blij dat de apathie van eind vorig jaar voorbij is, toen mensen als konijnen verlamd in de koplampen bleven kijken. "Men heeft in januari het loonstrookje gezien en dat viel mee. Maar het oude niveau is nog lang niet terug, het lijkt nu op een kentering maar of dat echt het geval is, kunnen we denk ik pas over een á anderhalve maand zeggen", aldus Hukker.
Ook directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland is voorzichtig. Zijn organisatie verkocht in de eerste negentien dagen van februari evenveel huizen als in heel januari: 104 stuks. "Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de drukte is bemoedigend. We hebben de organisatie in november afgeslankt en draaien nu overuren, daar zijn we blij mee."
Het aantal verkochte woningen in december en januari bevond zich op een dieptepunt, in februari gaat het beter. "Als dit zo doorgaat, verdubbelen we ons verkooptempo binnenkort", zegt makelaar Erik de Bree, die bij Makelaarsland het onderhandelingsteam aanvoert. Wel is er een duidelijke tweedeling: oude, slecht onderhouden huizen trekken nauwelijks kijkers, bij courante woningen is er amper grote afwijking van de vraagprijs.

Trefwoorden: Droomhuis, Financieringen, Huis, Huis Kopen, Huurwoningen, Koophuis, Makelaar, Makelaardij, Nieuwbouw, Taxaties