Participatieteams nemen het land in.

Door: Pafemme  25-06-2007
Trefwoorden: Allochtone Vrouwen

De landelijke conferentie van P-teams is een initiatief van Stichting Pafemme, de opvolger van de commissie PaVEM, doorgaans commisie-Máxima genoemd. PaFemme heeft als doel de maatschappelijke participatie en de economische zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen. Een van haar belangrijkste activiteiten is de advisering en begeleiding van lokale P-teams. Daarnaast organiseert PaFemme netwerkbijeenkomsten en doet zij onderzoek en aanbevelingen met het oog op de participatie en integratie van allochtone vrouwen. De landelijke conferentie in Arnhem, met de titel P-teams@work, werd bijgewoond door ca. 120 vertegenwoordigers van alle P-teams, en van gemeenten en organisaties met belangstelling voor het thema.

Volgens voorzitter Nezos Demirel gaat het goed met de stichting PaFemme en de lokale P-teams. Tijdens de conferentie werden drie nieuwe P-teams geïnstalleerd, afkomstig uit Doetinchem, Nijmegen en Amsterdam-Noord. Daarnaast zijn er zo’n zestien gemeenten die bezig zijn met of belangstelling hebben voor de oprichting van een P-team. “De kracht van PaFemme en de P-teams is dat wij een netwerk bieden waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en waar werkgevers terecht kunnen als zij vrouwen zoeken. Wij weten vrouwen te bereiken en kunnen hen perspectief bieden, omdat wij uitgaan van hun wensen en behoeften.”

Volgens Demirel wordt de Stichting PaFemme sinds haar oprichting in 2005 door de buitenwereld kritisch gevolgd. “Volgens sommigen gaat het allemaal niet snel genoeg met de participatie en emancipatie van zwarte- en migrantenvrouwen, maar het kost nu eenmaal tijd, geld en moeite om een vehikel vaart te geven.” Inmiddels begint de vaart erin te komen. PaFemme neemt deel in diverse projecten, zoals een meidenproject om allochtone meiden te begeleiden, een project voor ouderparticipatie in de kinderopvang en twee projecten om vrouwen aan een baan te helpen als postbezorger of markthandelaar.

Minister Ella Vogelaar gaf de conferentie een videoboodschap mee. De P-teams moeten er volgens haar voor zorgen dat de vrouwen en meisjes uit etnische minderheden scherp op het netvlies komen te staan bij gemeenten en het lokale bedrijfsleven. “Het gaat erom dat iedereen de kans krijgt mee te doen, dus ook zwarte en migrantenvrouwen. Participatie is meedoen. Dat had u al uitgevonden voordat het kabinet met het motto ‘Samen werken, samen leven’ kwam. De P-teams zijn de schakel tussen gemeenten en deze vrouwen. U heeft kennis en ervaring in huis die gemeenten kunnen benutten. Er is geen excuus meer om menselijk kapitaal verloren te laten gaan.”

PaFemme Award 2007
De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar het participatieteam van Maastricht. De andere genomineerden waren Venlo, Deventer, Utrecht en Den Haag. Maastricht kreeg de PaFemme Award 2007 vanwege de volgens de jury “verrassende en strategische samenwerking met tal van lokale organisaties en de gemeente Maastricht.” Bovendien “straalt het team enthousiasme uit, is het zeer ondernemend en weet het beleidsmakers voor zijn doelstellingen te winnen”. De award werd uitgereikt door juryvoorzitter Hans Dijkstal, oud-lid van de commissie-PaVEM (2003-2005).

Nieuwe P-teams zeer gemotiveerd
De drie nieuwe P-teams in Doetinchem, Amsterdam-Noord en Nijmegen zijn zeer gemotiveerd om hun bijdrage te leveren aan de integratie en participatie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in hun gemeente. Dat bleek bij de installatie van drie nieuwe P-teams op de tweede landelijke conferentie van P-teams, op 20 juni in Arnhem.
De meeste leden van de nieuwe P-teams hebben – soms met vallen en opstaan – zelf hun weg naar de samenleving gevonden en willen andere vrouwen helpen ook zo ver te komen. Ze willen “vrouwen helpen de eerste stap te zetten” en zich “thuis te voelen in de maatschappij”. Hun doel is om vrouwen te trainen, van elkaar te leren en zich samen verder te ontwikkelen. Daarnaast willen de P-teams “een rolmodel zijn”: ze willen meiden en vrouwen laten zien dat vrouwen uit etnische minderheden heel goed in staat zijn om hun steentje bij te dragen aan de samenleving.

Trefwoorden: Allochtone Vrouwen

Contact Pafemme

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share