Arbeidsrechtadvocaat nodig ? 7 belangrijke tips voor een goede keus!

Door: Hanze advocaat | ontslagspecialist   08-08-2008
Trefwoorden: Arbeidsrecht, Advocaat, Ontslag

De keuze voor een arbeidsrechtadvocaat is nog niet zo’n gemakkelijke. Want hoe weet u in het woud van advocaten nu precies die advocaat te vinden die het best bij u past en die ook nog eens verstand van zaken heeft? Eerst en vooral is het goed om voor ogen te hebben wat u belangrijk vindt bij een advocaat. Op basis daarvan kunt u uw keuze maken. De volgende tips kunnen u hierbij helpen.

1. In ieder geval is de specialisatie van een advocaat belangrijk. We leven in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt, het arbeidsrecht is al niet anders. Jaarlijks worden er veel nieuwe regels gemaakt en al even zoveel gewijzigd. Als een advocaat echt gespecialiseerd is in arbeidsrecht dan houdt hij dat allemaal bij en kunt u echt goed en snel worden geholpen.

2. Daarnaast is transparantie in de kosten van belang, vaste prijsafspraken kunnen hierbij helpen. Let daarbij ook op ‘verborgen’ kosten als bijvoorbeeld administratiekosten of kantoorkosten. Het is goed om vooraf duidelijkheid te hebben over de kosten van een procedure of schikking, omdat u het kostenaspect dan bij de te volgen strategie kunt betrekken.

3. Ook is het belangrijk om korte lijnen te hebben met je advocaat. Een goede arbeidsrechtadvocaat is telefonisch goed bereikbaar en geeft snel het verzochte antwoord. Veel ondernemers stellen het ook op prijs dat het de advocaat dicht in de buurt zit.

4. Vraag de advocaat naar zijn of haar trackrecord. Is het een advocaat die graag en veel procedeert of weet hij veel zaken uiteindelijk toch te schikken. Doet hij of zij enkel arbeidsrecht of is het één van de vele rechtsgebieden waarin hij ‘specialist’ is.

5. De manier waarop een advocaat met u communiceert, is tekenend voor de manier waarop hij zijn zaken doet. Spreekt hij uw taal of hebt u een woordenboek nodig om hem te begrijpen. Maakt de advocaat gebruik van de in het overige bedrijfsleven gebruikelijke communicatie (e-mail, fax en mobiele telefoon) of krijgt u nog steeds per post een kopie van een ontvangen brief en kunt u hem alleen via zijn secretaresse bereiken.

6. Het is belangrijk dat er een persoonlijke relatie met onderling vertrouwen is. Dat betekent dat u goed naar uw gevoel moet luisteren. De markt is niet transparant en veel ondernemers zijn misschien geneigd voor de bekende namen en de mooie panden te gaan. Er staat echter meestal nogal wat op het spel en dus kunt u beter letten op de vraag of de advocaat in kwestie uw vragen naar tevredenheid beantwoordt. Praat de advocaat u naar de mond of is hij juist een goede sparringpartner die tegengas durft te geven en de eventuele risico’s helder benoemt?

7. De belangrijkste tip is de volgende: Belt u eens een paar kantoren en vraag gerust naar wat een ontslagzaak zou moeten kosten, of u een advocaat aan de lijn kunt krijgen en of die advocaat aantoonbaar gespecialiseerd is. Probeert u een kantoor waarvan u via uw netwerk de naam hebt gekregen, maar vooral ook een ander kantoor (via internet of via de Gouden Gids) bij u in de buurt. Ik garandeer u dat u na een paar vragen al precies weet of het kantoor bij u past of dat u ‘toch verder gaat kijken’.

Frans Landstra is eigenaar van Hanze advocaat, een kantoor dat alleen maar arbeidsrechtzaken behandeld. 95 % van zijn zaken worden uiteindelijk geschikt, waarbij de onderlinge relatie voor zover nog mogelijk behouden blijft. Via www.hanzeadvocaat.nl kunt u zien wat een Hanze advocaat voor u zou kunnen betekenen. Daarbij staan voor de meest voorkomende arbeidsrechterlijke problemen tips op de site (bijvoorbeeld: hoe moet ik een ontslag op staande voet aanpakken? Hoe reageer ik bij een zieke werknemer, die volgens u niet ziek is? Een dossier opbouwen, moet dat?).

Trefwoorden: Advocaat, Arbeidsrecht, Bepaalde Tijd, Concurrentiebeding, Contract, Geen Salaris Ontvangen, Jurist, Kiezen, Onbepaalde Tijd, Ontslag, Ontslagvergoeding, Opzegtermijn, Werkgever, Werknemer,

Contact Hanze advocaat | ontslagspecialist

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share