Eenvoudige ¼" tot 4" kogelafsluiters met PTFE-afdichting zijn een aantrekkelijk alternatief

Eenvoudige ¼" tot 4" kogelafsluiters met PTFE-afdichting zijn een aantrekkelijk alternatief van Legris

Door: Legris  04-03-2006
Trefwoorden: Bouw, Installatie, Kogelafsluiters

Eenvoudige ¼" tot 4" kogelafsluiters met PTFE-afdichting zijn in veel gevallen een aantrekkelijk alternatief
Nieuwe Economy-reeks van Legris is zonder bezwaar in meeste installaties toepasbaar

Bij het doorsnee-installatiewerk hoeft beslist niet altijd aan extra hoge eisen te worden voldaan. Zo kan bij de keuze van installatieonderdelen als kogel¬afsluiters vaak met een simpelere uitvoering worden volstaan. Naast het bestaande afsluiterprogramma presenteert Legris daarom nu ook een eenvoudigere serie rechte kogelafsluiters met volle doorlaat, die in veel gevallen constructief en kwalitatief niet voor de standaard-afsluiters onderdoen. Bij deze zgn. Economy kogelafsluiters is het onderscheid alleen te vinden in de materiaaluitvoering, waarbij met name gewezen wordt op de toegepaste PTFE kogelafdichtingen. Dit betekent dat ze zonder meer geschikt zijn voor allerlei industriële toepassingen waarbij het betreffende medium of de heersende temperatuur het gebruik van PTFE vereisen. Er valt te denken aan toepassing bij perslucht en neutrale gassen, water en tal van andere vloeistoffen, voorzover de afsluitermaterialen hiertegen bestand zijn. De verder bij deze nieuwe modellen opgegeven specificaties maken duidelijk dat ze in veel toepassingen prima als alternatief voor de totnogtoe gangbare kogelafsluiters kunnen worden ingezet. Ze zijn berekend op gebruik bij temperaturen van -20 °C tot +90 °C en werkdrukken tot 2,5 MPa (25 bar); bij de modellen vanaf G1¼" tot G2" is de toelaatbare druk beperkt tot 1,6 MPa (16 bar). Voor de grootste maten (G2½", G3" en G4") werd door Legris de 4902-reeks uitgebreid; dit model is zelfs geschikt voor werkdrukken tot 3,0 MPa (30 bar).

Bij deze nieuwe Economy kogelafsluiterreeks kan uit zes verschillende modellen worden gekozen, waarbij het feitelijk om drie typen gaat, elk in twee uitvoeringen. De drie onderscheiden zich door hun aansluitingen, te weten tweemaal binnendraad, tweemaal buitendraad of een combinatie van binnen- en buitendraad aan de twee zijden. Het verschil in uitvoering betreft de toegepaste hendel, te weten een lange kunststofbeklede greep en een kleine kunststof vlindergreep, speciaal bedoeld voor situaties waar de ruimte voor het openen en sluiten beperkt is. In de eerste uitvoering zijn totaal acht typen leverbaar, met aansluitingen van G¼" tot G2"en een nominale doorlaat van 10 mm tot 50 mm; bij de typen met vlindergreep is de keuze beperkt tot zes maten, van G¼" tot G1" met DN10 tot DN25. Bij al deze rechte kogel¬afsluiters is de body in gezandstraald vernikkeld messing uitgevoerd en wordt gebruik gemaakt van een verchroomd-messing kogel. Tussen hendel en afsluiter¬lichaam wordt een NBR afdichting toegepast. Overigens wijst Legris erop dat de Economy afsluiters niet toepasbaar zijn in situaties waar geheel siliconen¬vrije producten worden verlangd, zoals in de automobiel¬industrie.
Voor nadere informatie over deze Economy kogelafsluiters kan de internetsite www.legris.com geraadpleegd worden of contact worden opgenomen met: (voor Nederland) Legris B.V., postbus 74, 1380 AB  Weesp, tel. 0294 480209, fax 0294 480294, e-mail: legris.bv@legris.com of (voor België en Luxemburg) Legris Belgium NV, Alsembergsesteenweg 454, 1653 Beersel-Dworp, tel. 02/3330999, fax 02/3321127, e-mail: legris.be@legris.com.

Trefwoorden: Bouw, Installatie, Kogelafsluiters