70% bereidt zich niet of nauwelijks voor op sollicitatiegesprek

Door: Nationalevacaturebank.nl  08-10-2008
Trefwoorden: Arbeidsmarkt, Werkgever, Werkzoekenden

Eén op de drie werkzoekenden solliciteert in nette kleding

Groningen, 1 oktober 2008 - 70 procent van de Nederlandse werkzoekenden bereidt zich een klein beetje of zelfs helemaal niet voor op een sollicitatiegesprek. Slechts 27 procent kleedt zich extra netjes voor een gesprek met zijn potentiële nieuwe werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 502 respondenten.

Bijna 60 procent van de werkzoekenden geeft aan dat ze het gesprek zien als een wederzijdse kennismaking. Het voorbereiden gebeurt mondjesmaat. Iets meer dan de helft bereidt zich een beetje voor en 14 procent bereidt zich zelfs nooit voor op het gesprek. Martijn van der Neut, Marketing Manager bij NationaleVacaturebank.nl: 'Kennelijk zorgt de krapte op de arbeidsmarkt ervoor dat de sollicitant toch iets gemakzuchtiger wordt. Er komen tijdens een gesprek altijd vragen waar je je niet op kunt voorbereiden. Het is wel zaak om geen flater te slaan bij de werkgever, een goede voorbereiding blijft altijd noodzakelijk.'

Dagelijkse kleding Opvallend is dat bijna 15 procent van de respondenten aangeeft dat zij in hun dagelijkse kleding op gesprek gaan, in tegenstelling tot de 27 procent die extra netjes gekleed gaat solliciteren. 'Het is erg belangrijk dat je jezelf professioneel kleedt, zodat je ook serieus overkomt tijdens een sollicitatiegesprek. Je kleding moet geen afbreuk doen aan het professionele verhaal dat je tijdens je sollicitatiegesprek voert', adviseert Van der Neut.

Trefwoorden: Arbeidsmarkt, Sollicitant, Sollicitatiegesprek, Werkgever, Werkzoekenden