Bijna kwart sollicitanten liegt €500 bovenop huidige salaris

Door: Nationalevacaturebank.nl  29-07-2008
Trefwoorden: Vacatures, Werk, Vacature

Meer dan de helft is het niet eens met salarisverdeling

23 Procent van de werkzoekenden zegt bij hun sollicitatiegesprek dat ze meer dan €500 meer verdienen dan ze eigenlijk doen. Daarbij is 70% het niet eens met de salarisverdeling op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 513 respondenten.

Salaris is en blijft een heikel punt op de werkvloer. Martijn van der Neut, Marketing Manager bij NationaleVacaturebank.nl: ‘De taboe op het salaris is zeker nog niet opgeheven. Het is veelal onderwerp van roddels en zorgt voor een ondoorzichtige bedrijfscultuur. Een werkgever kan het nooit goed doen in de ogen van zijn werknemers.’ 67 Procent van de respondenten maakt bezwaar als een collega met hetzelfde werk meer verdient dan hijzelf. Slechts 19 procent gaat ervan uit dat er een goede reden achter zit.

Van de respondenten vertelt 30% niet aan zijn collega’s wat hij verdient. Opvallend is dat 15 procent vindt dat sommige collega’s te weinig verdienen. Toch vindt het leeuwendeel (55 procent) nog steeds dat sommige collega’s veel te veel ontvangen. Op zoek naar een nieuwe baan liegt het merendeel van de sollicitanten over het huidige salaris: slechts 44 procent is hier geheel eerlijk over. Van der Neut: ‘Het hoort er toch wel bij dat je zegt dat je iets meer verdient dan je eigenlijk doet. Daar houden werkgevers ook rekening mee in hun onderhandelingen. Maar je huidige salaris met € 500,- overdrijven is buiten alle proporties.’ Een kwart van de respondenten liegt €100 tot €250 bovenop zijn huidige salaris. Minder dan de helft is eerlijk bij een sollicitatiegesprek.

Trefwoorden: Baan, Banen, Banensite, Bedrijfscultuur, Nationalevacaturebank.nl, Sollicitatie, Sollicitatiegesprek, Vacature, Vacatures, Werk