Kwart van de werkgevers verbiedt muziek op werk

Door: Nationalevacaturebank.nl  29-07-2008
Trefwoorden: Muziek, Onderzoek, Klassiek

80 procent werknemers vindt muziek op werk stimulerend

Groningen, 27 november 2007 – Bijna een kwart van de Nederlandse werkgevers staat muziek tijdens het werk niet toe, terwijl bijna 80 procent van de werknemers aangeeft muziek stimulerend en gezellig te vinden. Tevens blijkt dat Nederlandse werknemers het liefst rock en pop tijdens de werkuren draaien. Dit komt naar voren uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder bijna 400 respondenten.

Bijna 10 procent van de respondenten geeft aan dat muziek op het werk door collega’s niet wordt gewaardeerd en dat er alleen muziek geluisterd mag worden door een koptelefoon. Bij veel bedrijven (66 procent) staat de muziek altijd aan, terwijl een vierde deel van de respondenten aangeeft dat het niet mag. ‘De werkgever denkt misschien dat muziek tijdens het werk ten koste gaat van de productiviteit van de werknemers, maar uit het onderzoek blijkt juist dat veel werknemers het op prijs stellen als de muziek aan staat’, aldus Martijn van der Neut, marketing manager NationaleVacaturebank.nl.

Muzieksoort
Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers luistert popmuziek tijdens het werk. rockmuziek komt op een goede tweede plaats, bijna 20 procent van de respondenten vindt dit het meest stimulerend. Klassiek daarentegen wordt het minst als stimulerend ervaren, slechts 5 procent geeft aan dit genre te luisteren. ‘Opmerkelijk! Je zou zeggen dat Rockmuziek het meeste afleidt en dat klassieke muziek je concentratievermogen bevordert, maar hieruit blijkt juist het tegenovergestelde’, verklaart Van der Neut.

Top 5 meest geluisterde muziek op werk
1. Pop (23%)
2. Rock (18%)
3. Dance (15%)
4. Nederlandstalig (12%)
5. R&B (10%)

Trefwoorden: Banensite, Collega's, Concentratievermogen, Klassiek, Muziek, Nationalevacaturebank, Onderzoek, Pop, Rock, Vacaturesite, Werkgevers, Werknemers, Werkvloer,