Mooi weer; korte broeken en te sexy kleding op het werk

Door: Nationalevacaturebank.nl  29-07-2008
Trefwoorden: Vacatures, Onderzoek, Cv

Eén op de drie werknemers ergert zich aan kleding collega’s

Groningen, 25 juli 2008 – Het mooie weer zorgt voor luchtige kleding op de werkvloer. Eén op de drie ergert zich aan de kledingstijl van collega’s en 15 procent kleedt zich te sexy. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 750 respondenten.

Eén op de vier Nederlanders moet er van zijn werkgever op het werk representatief uitzien. ‘Slechts één op de vijf mag zelf dragen wat hij of zij wil. Juist bij deze groep gaat het blijkbaar fout’, constateert Martijn van der Neut van NationaleVacaturebank.nl. 20 Procent van de werknemers trekt regelmatig een korte broek aan, terwijl één op de drie wel een korte broek aan zou willen, maar dat niet mag van de werkgever.

Juridische consequenties
De werkgever mag het personeel kledingvoorschriften voorschrijven en verlangen dat werknemers zich representatief kleden. Maar dit is een ruim begrip. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen, oprichter van Ontslag.nl: ‘Of je als werknemer een korte broek op het werk kunt dragen is maar zeer de vraag. Op het moment dat er richtlijnen zijn, kan een werkgever dit verbieden, al zal dit vaak wel afhangen van de betreffende branche waarin gewerkt wordt. Werknemers die zich niet aan specifieke kledingvoorschriften houden riskeren het om naar huis gestuurd of zelfs ontslagen te worden. Zeker bij bepaalde beroepsgroepen verwachten mensen nu eenmaal professionele kleding. Als een werknemer daar vanaf wijkt, mag de werkgever de werknemer erop aanspreken. ‘Te sexy of aanstootgevende kleding is daar een goed voorbeeld van’, aldus Van Gelderen.

Niet elke werknemer komt in verleiding om met mooi weer in korte broek naar het werk te gaan. Bijna de helft mag het wel, maar doet dat niet. ‘Indien de temperatuur op het werk tropisch wordt, schrijft de arbeidsinspectie normen voor’, aldus Van der Neut.

Over de landelijke Ontslaglijn / Van Gelderen Advocaten
De landelijke Ontslaglijn en de website Ontslag.nl zijn initiatieven van Van Gelderen Advocaten, een landelijk werkend advocatenkantoor gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslag. Via de Ontslaglijn kunnen werknemers en werkgevers direct hun vragen voorleggen aan een team van arbeidsrechtspecialisten. Sinds 1997 zijn via de Ontslaglijn meer dan 60.000 adviezen gegeven.

Over NationaleVacaturebank.nl
NationaleVacaturebank.nl wordt maandelijks 1,8 mln keer bezocht en is met een aanbod van continu meer dan 65.000 actuele vacatures de grootste banensite van Nederland. Momenteel staan er 380.000 CV’s in de CV-database. Meer dan 50% van de ingeschrevenen is hoger opgeleid.

Trefwoorden: Banen, Banensite, Collega, Cv, Cv-database, Kledingstijl, Kledingvoorschriften, Nationalevacaturebank, Onderzoek, Ontslag, Vacatures,