Expositie 'Realistische schilderkunst' bij Galerie Beeldkracht ,Groningen

Expositie 'Realistische schilderkunst' bij Galerie Beeldkracht ,Groningen van Galerie Beeldkracht

Door: Galerie Beeldkracht  23-05-2009

Galerie Beeldkracht exposeert vanaf vrijdag 29 mei t/m zondag 26 juli 2009 schilderijen van een viertal kunstenaars, die schilderen in een realistische stijl

Van kunstenares Annemarie Petri, met wie de galerie het langst samenwerkt van het exposerende viertal, exposeert de galerie Magisch Realistische taferelen uit de serie ‘Op zoek naar de verloren tijd’. De titel van deze serie ontleende Petri aan de romancyclus van Marcel Proust, waarin hij zijn moeizame weg naar het schrijversschap en de volwassenheid beschrijft. Het resulteert bij Petri in schilderijen met een mysterieuze sfeer, waarbij de beschouwer zelf zijn verhaal mag bedenken aan de hand van de vervreemdende fragmenten, die de kunstenares bij elkaar brengt. Petri werd opgeleid aan de Vrije Akademie te Den Haag en is veelzijdig, naast schilderijen maakt zij ook bronzen beelden en meerkleurenetsen.

Heel anders zijn de schilderijen van kunstenares Anna M. Bernardina. Zij is een echte fijnschilder, ze schildert stillevens in olieverf op paneel. Haar schilderijen hebben niet zo zeer een verhalend element, zoals bij Petri. Haar schilderijen gaan eerder om de ambachtelijke perfectie van het weergeven van fruit, glas, bloemen, knikkers en andere stillevenobjecten. Anna M. Bernardina zit al meer dan dertig jaar in het vak, haar werk is op alle grote Nederlandse kunstbeurzen te zien geweest en ze begon haar carrière als restaurator van schilderingen op wijzerplaten en behuizingen van antieke klokken en pendules.

Kunstenares An Luthart laat zien dat er nog op een heel andere wijze realistisch geschilderd kan worden. Haar grote schilderijen, bijvoorbeeld 80 x 160 cm, in olieverf van bosgezichten en de natuur, zijn hyperrealistisch. Ze schildert zeer gedetailleerd en is een echte meester in het spel met daglicht en zonlicht, dat glinstert op water of dat net even langs de bomen strijkt. Haar schilderijen doen ons verlangen naar de rust van de natuur. Haar werk was te zien op kunstbeurs ITAF te Amsterdam in 2007 en op kunstbeurs Primavera te Rotterdam in 2009. Galerie Beeldkracht presenteert de kunstenares samen met Anna M. Bernardina dit jaar ook op de kunstbeurs Art Laren in het Gooi.

Laurens Boersma tenslotte, behaalde zijn diploma cum laude aan Akademie Minerva in 1997. Hij heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van het Noord-Nederlandse landschap in impressionistische stijl. Zijn schilderijen doen soms denken aan de beroemde Franse Impressionisten van weleer. Leuk detail is dat de kunstenaar een paar keer in Parijs heeft staan schilderen, voor hem is een schilder als Claude Monet dan ook een groot voorbeeld. Op de expositie zal tevens van zijn hand een heel bijzonder zelfportret te zien zijn, bestaande uit een 30tal schilderijtjes van 18 x 13 cm.

Galerie Beeldkracht nodigt u hierbij van harte uit op de expositie van dit kwartet realistsch schilderende kunstenaars. De expositie loopt van vrijdag 29 mei t/m zondag 26 juli 2009. De openingstijden van de galerie zijn wo t/m za van 10 tot 18 uur en zo van 12 tot 17 uur. Info over de galerie en de kunstenaars vindt u op de website van Galerie Beeldkracht en op het weblog van de galerie www.beeldkracht.web-log.nl.

Graag tot ziens in onze galerie,

Sander Kletter - galeriehouder Galerie Beeldkracht mei 2009