Pen van het jaar

Pen van het jaar van Pennenland.nl

Door: Pennenland.nl  27-06-2007

Dan Brown, de autoeur van 'de Da Vinci Code', heeft zich laten inspireren door het gouden getal (de gulden snede) en de mysteries die het getal omhullen. Dit bijzonder getal zit op velerlei wijze geintegreerd in Visconti's Divine Proportion. De afmetingen van de pen voldoen aan Phi, 1,618, het pentagram is in de pen te vinden en ook het fenomeen 'cryptex', een verborgen gecodeerde boodschap , is in de pen verwerkt.

Visconti, de maker van Italiaanse design vulpennen, heeft met de ontwikkeling van de nieuwste vulpen, de Divine Proportion, dit eeuwenoude gegeven in een zeer moderne vorm gegoten.

Het zoeken naar perfectie in vormgeving begon enkele jaren geleden met de Visconti pennencollecties Opera en Wall street waarin het concept om een cirkel vierkant te maken, zonder de cirkel te verliezen, is uitgewerkt. De inspiratie voor het idee kwam bij het zien van Leonardo da Vinci's beroemde tekening 'Vitruvian Man'. In het jaar 1509 illustreerde Leonardo da Vinci het boek 'la devinia proportione' van de franciscaanse auteur en wiskundige, Luca Pacioli. Hierin vormt het getal 1,618, het gouden getal, het uitganspunt. Sommigen zeggen dat het de sleutel is tot alle wetenschap. Het getal 1,618 komt overeen met wat men de esthetische beredenering noemt: de ideale afmetingen waarvan bewezen is dat men deze afmetingen als een lust voor het oog ervaart en die dan ook veelvuldig door kunstenaars en wetenschappers wordt gebruikt. Dit getal wordt Phi genoemd (niet te verwarren met het rekengetal Pi = 3.1415): het getal waarmee men cirkels in tien (decagram) en in vijf (pentagram) kan verdelen. Over dit getal werd al gefilosofeerd door Euclid, Pythagoras en Plato die er veel betekenissen aan toedichtten.

De prachtige vulpen wordt geleverd in goud, zilver of afgezet met diamanten, altijd met het door Visconti ontwikkelde meetinstrument voor de Gulden snede.