Optimale balans tussen lichtprestatie, comfort en duurzaamheid

Door: Indal  12-11-2007

Industria’s Triple C-visie leidt tot nieuwe generatie armaturen

Optimale balans tussen lichtprestatie,
comfort en duurzaamheid


Armaturen moeten naast goede lichtprestaties ook comfort (geen verblinding, lichthinder en lichtvervuiling) bieden en bijdragen aan energiebesparing en CO2-reductie. Daarnaast moeten dergelijke kwalitatieve eisen in evenwicht zijn met de kosten. Industria Technische Verlichting noemt deze visie Triple-C: Comfort, CO2-reductie en Costs. Aan die visie voldoen de recent gelanceerde armaturen Circo, Disq en 2-Tone. Met de nieuwe generatie armaturen versterkt Industria zijn imago als innovatieve fabrikant van openbare verlichting.

De Libra zorgde in 2005 voor een revolutie op het gebied van openbare verlichting: voor die armatuur werd Industria door vriend en vijand geprezen omdat de fabrikant erin slaagde lichtprestaties, lichtcomfort en design op een tot dat moment niet voor mogelijk geacht niveau te combineren. Vervolgens bewees Industria met het Kegel Comfort-concept in de vertrouwde Kegel dat de uitgekiende balans tussen Comfort, Costs en CO2-reductie ook in een bestaande armatuur bereikt kan worden.
Met de Circo, de Disq en de 2-Tone, recent zijn geïntroduceerd, zet Industria de lijn door. Bovendien komt Industria met de nieuwe armaturen tegemoet aan het streven naar een leefbare en duurzame samenleving. Dat gaat verder dan alleen energiebesparing. Lichtvervuiling, verblinding en lichthinder voorkomen en toch de noodzakelijke lichtprestatie halen; dat zijn belangrijke wensen van overheden en eindgebruikers. De politiek (Europees, nationaal en lokaal) legt steeds meer nadruk op energiebesparing en duurzaamheid.

Circo

De armatuur leent zich door de vormgeving met name ook voor lagere lichtpunthoogtes: ook op 4,5 en 5 meter hoogte is de armatuur/mast-verhouding mooi in balans en levert hij goede prestaties. De lichttechniek is gebaseerd op die van een andere succesvolle Industria-armatuur: de Arc 80 (3D facetten optiek), die bekend staat als een betrouwbare armatuur met energie-efficiënte lichtoplossingen en gunstige Total Costs of Ownership.
Voor de exploitatie van openbare verlichting is het belangrijk dat installatie, lampvervanging en onderhoud eenvoudig en snel kunnen gebeuren. Bij het ontwerp van de Circo is dat – net als bij andere armaturen van Industria – mogelijk gemaakt. Voor het vervangen van de lamp is bijvoorbeeld geen gereedschap nodig.

De vlakglas uitvoering van de Circo zorgt voor minimale verblinding en lichtvervuiling. Een speciaal louvre systeem is verkrijgbaar voor extra lichthinder beperking.

Disq

De Disq dankt zijn naam aan de ronde, platte vorm, die hem aan een discus doet denken. Die vorm – in een strak ontwerp gegoten – maakt het mogelijk de ronde lamp TL-5C toe te passen. Maar ook de PL-L fluorescentielamp, de in Nederland meest gebruikte en efficiënte lamp voor woonwijkverlichting, is een optie.
Met het oog op de vereiste effectieve lichtverdeling is er keuze uit twee varianten:
- Disq-Refraq: met een refractieafscherming in combinatie met speciale spiegeloptieken voor TL-5C-lampen.
- Disq-Clear: een heldere afscherming met 3D-spiegeloptieken voor PL-L-lampen.
De vlakke afscherming, die uniek is voor een paaltoparmatuur, gaat in hoge mate lichtvervuiling. verblinding en lichthinder tegen. De Disq kan overigens ook worden toegepast als wandarmatuur. De Disq is geschikt op specifieke locaties als pleinen, parken en winkelcentra, maar hij kan ook op grote schaal, bijvoorbeeld in woonwijken, worden toegepast.

2-Tone

Met de 2-Tone speelt Industria in op nieuwe compacte lampsoorten, en dan vooral de Cosmopolis van Philips. Daar is een kleine optiek om heen ontwikkeld en vervolgens een kleine, sierlijke armatuur in een compacte bouwvorm. Op die manier is niet alleen lichttechnisch maar ook qua design volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de nieuwe kleine lampen.
Ook de 2-Tone – die zijn naam dankt aan het gebruik van twee kleuren – voldoet aan de Triple-C-visie. Het hoge rendement van de Cosmopolis pakt gunstig uit voor de CO2-reductie. Met minder vermogen wordt een betere lichtprestatie behaald (bijvoorbeeld 60 in plaats van 70 Watt). Een ander milieuvoordeel is dat voor een klein armatuur ook minder materiaal nodig is.
Voor de Comfort-component uit de Triple C-visie is de 2-Tone voorzien van een iets verdiept geplaatste vlakafscherming. Bij installatie onder een tilt van 0° voldoet de armatuur daardoor aan de hoogste G-klasse: G6 (geen opwaartse lichtuitstraling). Ook de lichthinder en de verblinding zijn minimaal. Industria heeft voor de 2-Tone een nieuwe generatie hoog rendement miniatuur optieken ontwikkeld: het ExaCT concept. De lichtstroom van de ‘burners’ van miniatuur punt-lichtbronnen is daarmee heel precies te richten. Er zijn twee verschillende ExaCT-optieken: de Performer voor maximale mastafstanden, lichtniveaus en gelijkmatigheid en de Comfort voor minimale verblinding en lichthinder.

-------------

noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer W. Visser, Productmanager Marketing / Road bij Industria Technische Verlichting, telefoon: 010-2640164.