Nieuwe JOSKIN Tornado2 DUBBELASSER

Door: Joskin Landbouwmachines  22-02-2006
Trefwoorden: Landbouw, Akkerbouw, Landbouwwerktuigen

Nieuwe JOSKIN Tornado2 DUBBELASSER (TANDEM), een "smalle" strooier met verticale strooiwalsen en een grote werkbreedte!

    De nieuwe JOSKIN TORNADO2 Dubbelasser (Tandem) levert prestaties die bijna zo hoog zijn als die van de strooiers die met een verspreidingstafel uitgerust zijn. Hij biedt dus twee belangrijke voordelen: het mechanisch ontwerp is vereenvoudigd en minder kracht wordt vereist. Dankzij een set 250 mm opzetschotten waarmee de laadbak uitgerust is, kan dit groot model stalmeststrooier een volume van 20,2 m³ hebben. De laadbak zelf is namelijk bijna ongewijzigd ten opzichte van het 18T model (L: 6,85m ; b: 1,40m ; h: 1,50m).
Zijn dubbelassige onderstel met gelaste veerbladen biedt een beperkt rolweerstand, een beter draagvermogen en een uitstekend rijgemak op landbouwterrein. Positieve gevolgen: brandstofbesparingen en bescherming van de bodemstructuur. De standaard nalopende stuuras zal de grondbeschadiging aanzienlijk beperken, de mechanische onderdelen van uw machine beschermen (slijtage), alsook het wegglijden van de banden en de benodigde trekkracht beperken.

    De verticale strooiwalsen, waarmee alle JOSKIN TORNADO2 strooiers uitgerust worden, beschikken over een werkbreedte van 8 tot 10 m, wat voor minder werkgangen instaat. De "smalle" JOSKIN TORNADO2 stalmeststrooiers onderscheiden zich van gelijkaardige modellen met de E2 strooiwalsen (5 spiralen en beweegbare schoepen).
Het strooisysteem is vanzelfsprekend uit spiraalvormige platen samengesteld, die rond twee verticale assen aangebracht zijn en waarop de verspreidingsbeitels bevestigd zijn. Met een oppervlakte van 55x15mm zijn deze beitels geschikt voor het werk waarvoor ze bestemd zijn. Deze zijn aan verstevigings- en geleidingsstukken bevestigd. Hierdoor zijn ze minder aan slijtage onderhevig en bovendien kunnen ze eenvoudig afgenomen worden. Zij kunnen ook omgekeerd worden, wat voor een verdubbelde levensduur zorgt. Ten slotte is hun achterhoek gesneden om slijtage verder te beperken en de vereiste krachten te verlagen. De spiralen zijn van gelaste platen voorzien. Hiermee is het gemakkelijker de touwen weg te nemen die altijd rond de walsen opgerold worden.
    Het E2 strooisysteem is op een vast bord gebaseerd, dat over het hele breedte van de stalmeststrooier geplaatst wordt. Twee zware bladen worden op dit bord aangebracht op het uiteinde van elke strooiwals. Zij draaien rond een vrij draaipunt om ingeklapt te kunnen worden indien ze tegen grote obstakels stoten. De bladen komen terug in plaats door de centrifugale kracht die door de verticale assen bewerkstelligd wordt. Deze kracht wordt optimaal benut bij het strooien van lichte produkten (kippenmest of compost) als de strooier met de inklapbare klep en de "guillotine" deur uitgerust is (opties). Zodanig wordt een soort schijvenstrooier verkregen die bij het strooien van kippenmest over een werkbreedte van 12 tot 15 m beschikt maar een beperkt aandrijfvermogen vereist.

    De strooiinrichting wordt niet rechtstreeks door de haakse overbrengingskasten ondersteund maar door een "lagerkast" die het geheel verstevigt. Hierdoor wordt de strooiinrichting gescheiden t.o.v. diens aandrijving, die eenvoudig samengesteld is uit 3 RÖCHLING kasten. Deze zijn van een drievoudig beschermingssysteem voorzien:
(1) ze hoeven de strooiwalsen niet te ondersteunen, waardoor ze geen uiterst  dynamische spanningen ondergaan;
(2) ze worden in een vrijloopbeveiliging geïntegreerd;
(3) ze zijn met de strooiwalsen d.m.v. een elastische koppeling verbonden, die schokken en trillingen opneemt.

De interessante kenmerken van de JOSKIN TORNADO2 stalmeststrooier betreffen niet alleen diens strooiinrichting. Bij JOSKIN is er ook sprake van de oppervlaktebehandeling (korrelstraling, primer verflaag, afwerkingslaag uit 2 componenten), de disselvering door verstelbare en overlangse veerbladen, de scheepvaartkettingen met groot oprolvermogen, de automatische spanners, de hydraulische aandrijving van de bodemketting met variabele rotatiesnelheid, de strooiteller, het debiet proportioneel aan de rijsnelheid (DPA) en de talrijke andere details die van de TORNADO2 een volmaakte machine maken.

Trefwoorden: Akkerbouw, Landbouw, Landbouwwerktuigen, Strooier

Contact Joskin Landbouwmachines

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share