Prijs voor proefdieralternatief

Door: Leidsch Universitair Medisch Centrum (lumc)  09-02-2009
Trefwoorden: Onderzoek, Ziekenhuis, Reuma

Tot nu toe waren reumaonderzoekers vaak aangewezen op proefdieren, omdat ze hiermee een complexe ziekte het beste kunnen nabootsen. Het nieuw ontwikkelde model zonder proefdieren combineert echter twee relevante celtypen, waardoor ook de complexere ziekteprocessen te bestuderen zijn. Dr. Marjan Steenvoorden, die op dit onderwerp promoveerde, voerde haar onderzoek uit bij het LUMC en TNO. Prof. Huizinga was haar promotor, dr. De Groot (teamleider TNO) en dr. Toes (LUMC) waren co-promotoren. De prijs, die prof. Huizinga tijdens een publieksdag over proefdieren in ontvangst zal nemen, bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 25.000 euro. Dit bedrag zal ingezet worden om het model verder te verfijnen.

Minder dierproeven
Reuma is een veelvoorkomende, sterk invaliderende ziekte, die patiënten ontstoken gewrichten en pijn bezorgt. Wetenschappers weten niet precies hoe de ziekteprocessen in het lichaam verlopen, maar het is duidelijk dat verschillende cellen betrokken zijn bij het ontstaan en de voortgang van de ziekte. Met het prijswinnende onderzoeksmodel zijn de processen te bestuderen die op celniveau verantwoordelijk zijn voor reuma. Ook is het mogelijk de effecten van nieuwe geneesmiddelen te testen zonder dat daarvoor proefdieren nodig zijn. Dat kan het aantal dierproeven in vervolgonderzoek flink omlaag schroeven.

Ook voor artrose
De samenwerking tussen het LUMC en TNO heeft al veel expertise opgeleverd op het gebied van cellulaire processen achter gewrichtsziekten. Hierbij neemt het LUMC het fundamentele onderzoek voor zijn rekening, en implementeert TNO de ontwikkelde technieken in onderzoek voor de geneesmiddelenindustrie. De partners hebben besloten om hun samenwerking te versterken, waarbij de focus verschuift naar artrose (gewrichtsslijtage). Ook voor deze ziekte zullen modellen ontwikkeld worden die relevante ziekteprocessen weerspiegelen, terwijl daarvoor minder of verfijndere dierproeven nodig zijn.

Het prijswinnende onderzoek kwam mede tot stand dankzij ZonMw.

Trefwoorden: Artrose, Onderzoek, Reuma, Ziekenhuis

Contact Leidsch Universitair Medisch Centrum (lumc)

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share