Ziekenhuizen hebben seksuologen nodig

Door: Leidsch Universitair Medisch Centrum (lumc)  11-11-2008
Trefwoorden: Ziekenhuis, Angst, Vrouwen

Veel vrouwen met urologische klachten hebben seksuele problemen of zijn in het verleden seksueel misbruikt. Artsen vragen daar echter nauwelijks naar, ervaart uroloog en seksuoloog Henk Elzevier. Angst en schroom spelen bij artsen een grote rol volgens Elzevier: “Urologen zijn niet gespecialiseerd in vrouwelijke seksualiteit en hebben weinig tijd tijdens hun consult. Ik vind dat ze het wel zelf ter sprake moeten brengen, maar dat ze vervolgens moeten kunnen doorverwijzen naar een specialist in hun omgeving.”

Te toevallig
Hij pleit voor een erkend specialisme seksuologie dat is toegespitst op de problematiek in het ziekenhuis. Het probleem is namelijk veel breder dan de urologische praktijk, meent hij: “In ziekenhuizen zijn seksuele problemen geen belangrijk item, terwijl dat wel zou moeten. Er zouden gespecialiseerde seksuologen moeten zijn waarbij patiënten terecht kunnen na bijvoorbeeld een operatieve verwijdering van een borst of prostaat. Het ter sprake komen van seksualiteit is nu nog te toevallig.”

En dat terwijl een kwart van de vrouwen die bij de uroloog komen waarschijnlijk seksuele klachten heeft, zo blijkt uit Elzevier’s promotieonderzoek. Hij onderzocht 326 patiënten die de polikliniek Urologie van het LUMC bezochten met klachten als een terugkerende blaasontsteking of incontinentie. Ruim twee van de vijf seksueel actieve vrouwen scoorde zeer laag op een vragenlijst met onderwerpen als seksueel verlangen, opwinding, bevrediging en pijn bij het vrijen. Zij waren bovendien minder tevreden over hun seksleven dan de anderen. Dat laatste is belangrijk, aangezien een lage vragenlijstscore niet per se ontevredenheid betekent.

Lichamelijk onderzoek
Van de 185 patiënten met bekkenbodemklachten die Elzevier onderzocht was 23 procent seksueel misbruikt in het verleden. “Hoe meer verschillende klachten, hoe groter de kans op misbruik in het verleden. Artsen moeten ook dat dus echt bespreken voordat ze lichamelijk onderzoek gaan doen.” Seksuele problemen bij mannen krijgen volgens Elzevier wél voldoende aandacht van urologen: “De mannelijke seksualiteit is van oorsprong een onderdeel van de urologische praktijk. De vrouwelijke niet.”

Trefwoorden: Angst, Bekkenbodem-klachten, Blaasonsteking, Incontinentie, Schroom, Seksualiteit, Seksuoloog, Urologen, Vrouwen, Ziekenhuis,

Contact Leidsch Universitair Medisch Centrum (lumc)

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share