Zetmeeltoppers maïs veel gezaaid

Door: Agerland  16-05-2006
Trefwoorden: Landbouw, Akkerbouw, Maisteelt

Zoals verwacht is in Zuid Nederland het maïsareaal gekrompen vanwege de derogatie. Marktleider Agerland schat de daling in op 10% ten opzichte van 2005. De vraag naar rassen met een hoge voederwaarde en veel zetmeel is verder toegenomen. Een nieuw middenvroeg ras als Lentus heeft een stormachtige introductie beleefd en is meteen het grootste ras bij Agerland. Met verkopen van meer dan 60.000 eenheden aan boer en loonwerker heeft de coöperatie aan marktaandeel gewonnen.
Door koud weer tot 20 april ging eind april de eerste maïs de grond in maar daarna ging het razendsnel en rond 10 mei staat veel mais boven de grond terwijl er in 2005 rond die datum nog veel gezaaid moest worden. Het nieuwe mestbeleid heeft impact op de toegepaste (rijen)bemesting. De vraag naar maïsmest met ENTEC voor een geleidelijke stikstof afgifte nam toe, zeker in combinatie met laag fosfaatgehalte. De vlotte opkomst lijkt gunstig om vogelschade te beperken, het aantal meldingen valt tot nu toe mee.
De onkruidbestrijding in maïs loopt inmiddels volop. Steeds wordt gezocht naar de combinaties met een goede werking en lage kosten per hectare. Op PPO Vredepeel worden momenteel verschillende combinaties uitgetest. Deze zijn te bezichtigen op de vóórmanifestatie ‘Schone en rendabele maïsteelt’ die Agerland en PPO organiseren op 22 juni 2006. De vorderingen van de manifestatie zijn te volgen op http://www.maismanifestatie.nl

Trefwoorden: Akkerbouw, Landbouw, Maisteelt

Contact Agerland

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share