Pilot : Toegang tot Q-Park parkeergarage met je mobiele telefoon

Door: Q-park  04-04-2006
Trefwoorden: Mobiele Telefonie, Mobiliteit, Parkeerbedrijf

Binnenkort start Q-Park in haar parkeergarage Byzantium te Amsterdam samen met SKIDATA, één van haar leveranciers van parkeerapparatuur, een pilot. Tijdens deze pilot wordt de toegang tot de parkeergarage met 'Near Field Communication' (NFC) getest: zonder het trekken van een kaartje de parkeergarage in- en uitrijden en in de toekomst ook zonder je portemonnee een parkeerkaartje bij de betaalautomaat betalen. Vooruitlopend op de pilot is de nieuwe toepassing al in een demonstratie-omgeving te zien op de Q-Park stand op de Intertraffic 2006.

SKIDATA is met deze innovatieve parkeeroplossing genomineerd voor de Innovation Award, die wordt uitgereikt op de Intertraffic beurs in de Amsterdamse RAI. Op deze beurs, de grootste in Europa op het gebied van mobiliteit, verkeersmanagement en parkeren, wordt voor het eerst de NFC techniek aan het grote publiek gepresenteerd en dus ook getest.

Q-Park staat open voor vooruitstrevende mobiliteitsoplossingen en werkt daarom mee met deze pilot tijdens de Intertraffic. De pilot zal plaatsvinden in haar parkeergarage Byzantium, in Amsterdam. Het parkeerbedrijf is daarmee de eerste om Near Field Communication techniek te testen als 'toegangskaart'. Met NFC kun je de parkeergarage inrijden door je mobieltje voor de toegangsapparatuur te houden, in plaats van een kaartje te trekken om de slagboom te openen. Ook kun je d.m.v. deze technologie in de toekomst betalen zonder je portemonnee, door simpelweg je mobiele telefoon voor de betaalautomaat te houden. Om gebruik te maken van deze diensten heb je een mobiele telefoon nodig die de NFC techniek ondersteunt. Op dit moment hebben Nokia en Samsung die op de markt gebracht. Het internationale NFC Forum, dat naast deze twee bedrijven bestaat uit verschillende grote bedrijven als KPN, Philips, MasterCard, Microsoft, Sony en SKIDATA zet zich in voor de bruikbaarheid van de techniek voor consumenten.

In de toekomst kan NFC nog voor veel meer toepassingen gebruikt worden, zoals entreekaartjes voor evenementen, als betaalmiddel en als 'sleutel' voor afgesloten terreinen of panden. Zo heb je steeds minder pasjes en sleutels nodig. Het volstaat om je mobiel of PDA bij je te hebben. Q-Park houdt voor haar klanten de ontwikkelingen op het gebied van NFC nauwlettend in de gaten.

Trefwoorden: Mobiele Telefonie, Mobiliteit, Parkeerbedrijf