Galapagos en OneWorld Health gaan geneesmiddelen tegen diarreeziekten ontwikkelen

Door: Galapagos  06-09-2006
Trefwoorden: Gezondheidszorg

Mechelen, België en San Francisco, Californië, VS; 6 september 2006 - Galapagos NV (Euronext & LSE: GLPG) kondigt vandaag aan dat haar servicedivisie BioFocus DPI een samenwerking voor geneesmiddelen-ontwikkeling is aangegaan met OneWorld Health, een non-profit farmaceutisch bedrijf gevestigd in San Francisco. Met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation, heeft OneWorld Health het initiatief genomen om geneesmiddelen te ontwikkelen voor verwaarloosde ziektes. De samenwerking met Galapagos concentreert zich op de bestrijding van diarreeziekten die een fundamentele bedreiging vormen voor de gezondheid van kinderen in ontwikkelingslanden. BioFocus DPI zal haar deskundigheid in medicinale chemie toepassen om nieuwe kandidaat-geneesmiddelen te identificeren tegen diarreeziekten. De totale waarde van dit contract voor Galapagos bedraagt meer dan €3 miljoen over een periode van 2½ jaar.

Diarreeziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen onder de leeftijd van vijf jaar. Elk jaar sterven meer dan twee miljoen kinderen in ontwikkelingslanden aan deze ziekten, die veroorzaakt worden door een reeks van bacteriële, parasitaire en virale ziekteverwekkers. Diarreeziekten resulteren in een snel verlies van vocht, wat tot ernstige uitdroging en de dood kan leiden. Doel van de samenwerking tussen BioFocus DPI en OneWorld Health is om geneesmiddelen te ontwikkelen die het vochtverlies in de darm remmen. Deze geneesmiddelen zullen gebruikt worden in de therapie ter behandeling van de levensbedreigende enterotoxigene E. Coli en cholera, die bijna 40% van alle diarreeziekten vertegenwoordigen. Binnen dit project zal BioFocus DPI haar medicinale chemie inzetten om kandidaat-geneesmiddelen te vinden voor verdere ontwikkeling.

"Wij zijn heel trots dat OneWorld Health heeft verkozen om een project met een dergelijk gezondheidsbelang aan BioFocus DPI toe te kennen", aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. "Deze samenwerking illustreert wederom onze capaciteiten om onze drug discovery benadering toe te passen op verschillende ziektegebieden. Het is mooi om te kunnen bijdragen aan de wereldwijde onderzoeksinspanning gericht op het redden van levens van kinderen in ontwikkelingslanden."

"De deskundigheid van BioFocus DPI met het genereren van leads voor nieuwe geneesmiddelen zal een belangrijke bijdrage leveren aan ons drug development programma in diarreeziekten", aldus Dr. Victoria Hale, oprichter en CEO van OneWorld Health. "De kennis van BioFocus DPI van medicinale chemie en hun hoge onderzoeksniveau zullen ons helpen om veilige, effectieve en betaalbare geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van diarreeziekten in ontwikkelingslanden."

Trefwoorden: Gezondheidszorg

Contact Galapagos

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share