Man-arme Werkvoorbereiding voor plaatwerk met Radan08

Man-arme Werkvoorbereiding voor plaatwerk met Radan08 van Somatech Industrial

Door: Somatech Industrial  15-02-2008

De productieaansturing voor een man-arme plaatwerkproductie vraagt veel meer van de werkvoorbereiders dan voor bemande productie. De logistiek rond de machines is complexer, veelal worden meerdere bewerkingen op één machine gecombineerd, het oppakken, hanteren en neerleggen van producten moet geprogrammeerd worden, men moet rekening houden met afval op en rond de machine, enzovoort. Om het productieproces man-arm te houden wordt er ook nog een grotere proceszekerheid gevraagd. Bijna elke verstoring in het proces leidt tot noodzakelijk ingrijpen van de machineoperator.

In praktijk blijkt dat man-arme productie leidt tot een toenemende druk op de werkvoorbereiding en nc-programmering. Man-arme productie vraagt een hoger kennisniveau en de productieaansturing vraagt om meer informatie; zowel technisch als logistiek. Vaak betekent dit dat het aantal werkvoorbereiders toeneemt, waarmee het voordeel van de man-arme productie weer deels teniet wordt gedaan.

Deze trend was voor Somatech aanleiding voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van CAD/CAM voor plaatwerk. Hierbij wordt de werkvoorbereiding niet stapsgewijs, maar procesmatig benaderd met als doel een continue informatiestroom. Data zoals stuklijsten, routings, productieorders en CAD-geometrie wordt zoveel mogelijk hergebruikt. De CAD-geometrie van meerdere plaatwerkproducten wordt tegelijk ingelezen, 3D modellen worden allen ontvouwen, de uitslagen worden voorzien van ponsgereedschappen en/of snijtechnologie, ze worden genest en het nc-programma wordt vervolgens automatisch gegenereerd, eventueel voor meerdere productiemachines. Met deze procesmatige aanpak worden extra handelingen en daarmee extra tijd en mogelijke fouten voorkomen. Dit resulteert in een kortere doorlooptijd en een hogere bedrijfszekerheid op de werkvoorbereiding en in de productie.

Voor elke plaatwerker binnen handbereik
Met de introductie van Radan08 brengt Somatech man-arme werkvoorbereiding voor elke plaatwerker binnen handbereik. Radan biedt een volledig geïntegreerde CAD/CAM-oplossing voor het ontwerpen en ontvouwen van plaatwerkproducten, het nesten en het nc-programmeren voor alle plaatbewerkingsmachines, ongeacht het merk of type machine. Momenteel zijn er meer dan 170 bedrijven in Nederland die Radan inzetten op de engineering en werkvoorbereiding.

Vanuit de meest gebruikte 3D CAD-systemen kunt u direct alle 2D en 3D data, inclusief stuklijsten overnemen in Radan08. Alle 3D plaatwerkmodellen worden automatisch met de juiste technologie ontvouwen. De stuklijst wordt vervolgens toegevoegd aan de productieorderlijst zodat de uitslagen automatisch genest kunnen worden ten behoeve van productie.

Met Radan08 introduceert Somatech ook de on-line verbinding met uw ERP-systeem. Met het vrijgeven van een productieorder in het ERP-systeem is deze direct beschikbaar in Radan. Zonder export- en importhandelingen kunnen de plaatwerkdelen automatisch genest en nc-geprogrammeerd worden voor de pons/nibbel-, laser- of combimachine.

Ook bedrijven zonder man-arme productie kunnen nu profiteren van deze ontwikkelingen en hun winst behalen in de man-arme werkvoorbereiding.

U vindt Somatech Plaatwerk tijdens de TechniShow in hal 7, stand E086.

Somatech heeft als systeemleverancier en ketenintegrator 25 jaar ervaring op het gebied van automatisering bij productiebedrijven. Het Somatech team van ruim 35 enthousiaste medewerkers ondersteunt productiebedrijven in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie bij het optimaliseren van het productieproces en de productieaansturing. Somatech is onderdeel van de Solva Groep, met 130 medewerkers de grootste leverancier van CAD/CAM-systemen in de Benelux. De Solva Groep is actief in Nederland, België, Duitsland en Groot Brittannië/Ierland.

Voor meer informatie:
Somatech
Keplerlaan 16
676 BS EDE
Postbus 491
6710 BL EDE
Telefoon: +31 (0318) 58 25 00
Fax: +31 (0318) 58 25 01
E-Mail: [email protected]
Internet: www.somatech.nl