Staalmach: de experts in spanmiddelen

Staalmach: de experts in spanmiddelen van Somatech Industrial

Door: Somatech Industrial  14-04-2008
Trefwoorden: Somatech, Spanmiddelen

Eisen aan het in te voeren systeem
De belangrijkste reden om met CAD/CAM te gaan werken was omdat de besturing van de aan te sturen freesbank slechts beperkte mogelijkheden heeft. De eisen die verder gesteld werden waren:
- gebruiksvriendelijkheid
- compatible met Inventor 3D CAD
- speciale opspangereedschappen met schuine zijden moesten gefreesd kunnen worden
- aansturen van een FANUC besturing met mogelijkheid 4e as
Bij het streven naar optimalisatie in productie en om hogere herhalingsnauwkeurigheden te kunnen realiseren, ging Staalmach uit Almelo op zoek naar een CAM-leverancier die hun ter zijde kon staan.
Het door Somatech aangeboden ESPRIT CAM-systeem bleek de perfecte match voor Staalmach

Gebruiksvriendelijk
De reden om met ESPRIT te gaan werken was met name door het vertrouwen van Staalmach in Somatech. In een demo lijkt de ene software nog mooier dan de ander. Maar doordat Somatech al 25 jaar in de Nederlandse maakindustrie actief is maakte de keuze voor ESPRIT CAD/CAM makkelijker. Binnen het gestelde budget leverde Somatech een 2,5D freesoplossing. Door de moderne interface kon één van de gebruikers na een halve dag training al werken met de software. Dit geeft aan dat Staalmach in staat is snel met de nieuwste technieken overweg te kunnen.

Kennis database
Binnen Staalmach wordt er veel gebruik gemaakt van bestaande eerder ingevoerde gegevens. Een nieuw spanmiddel wordt in 3D CAD (Inventor) getekend en daarna zonder verlies van gegevens in ESPRIT ingelezen in het orginele CAD formaat. Door in ESPRIT handig gebruik te maken van de mogelijkheid om bestaande bewerkingen op nieuwe producten toe te passen kan er snel en foutloos gewerkt worden.

Terugverdientijd
Het terugverdienen van de software en zelfs machine was sneller dan verwacht. Zelfs het meest gunstige scenario werd overtroffen. Naast het kostentechnische terugverdienen zijn de voordelen verder dat de levertijd naar klanten sterk kan worden terug gedrongen. Verder voorkomt het intern produceren communicatiefouten. De engineer bepaalt zelf hoe het product moet worden gemaakt en denkt dus ook na over het frezen of draaien. Verder geldt voor uitbesteden dat een klant leverancier relatie opbouwen niet altijd mogelijk is omdat in drukke tijden de levertijd niet bij het tijdsintensieve uitbesteden kan worden gehaald.

Uitbreiding
Medio 2007 werd de sofware bij Staalmach uitgebreid met de module voor het frezen met een 4e as. Deze module maakt het mogelijk continue freesbewerkingen te programmeren met ESPRIT maar ook gaten op de omtrek te herkennen en automatisch te programmeren.

De laatste uitbreiding betreft een uitbreiding voor het aansturen van onlangs aangeschafte draaibank. Met deze aanwinst worden de voordelen van ESPRIT bij het frezen nu ook voor het draaien benut.

Over Somatech
Het Somatech team van ruim 30 enthousiaste medewerkers ondersteunt productiebedrijven in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie bij het optimaliseren van het productie- en engineeringsproces en de productie-aansturing. Somatech heeft als systeemleverancier en keten-integrator ruim 25 jaar ervaring op het gebied van automatisering bij productiebedrijven

Binnen de productiebedrijven richt Somatech zich met name op de plaatwerkindustrie, de verspanende industrie, de greedschapmakerijen en de matrijzenbouw. Naast advisering levert Somatech voor deze branches CAM- en CAD/CAM-systemen, calculatiesystemen, simulatietools, gereedschapbeheersystemen, datacommunicatienetwerken enzovoort.

Somatech is onderdeel van de SOLVA GROEP, met 130 medewerkers de grootste leverancier van CAD/CAM-systemen in de Benelux. De SOLVA GROEP is actief in Nederland, België, Duitsland en Groot Brittannië/Ierland.

De SOLVA GROEP is een kennis- en adviesorganisatie voor werktuig-bouwkundig georiënteerde bedrijven, gericht op het integreren van hun ontwerp- en productieomgeving. De gezamenlijke expertises van de SOLVA bedrijven worden aangewend om automatiseringsoplossingen te bieden voor alle facetten van productontwerp tot en met productieaansturing.

Voor meer informatie
Somatech Applicaties BV
Keplerlaan 16
6716 BS Ede

Postbus 491
6710 BL Ede

Telefoon: 0318 582500
Fax: 0318 582501
Website: www.somatech.nl
E-mail: [email protected]Trefwoorden: Somatech, Spanmiddelen