VISI-Series succesvol voor het aansturen van alle complexe 5-assige CNC machines

VISI-Series succesvol voor het aansturen van alle complexe 5-assige CNC machines van Somatech Industrial

Door: Somatech Industrial  14-09-2007
Trefwoorden: Plastica, Cnc-machines, Somatech

Engineering staat centraal
Plastica Thermoforming, gevestigd in Bergen op Zoom (Nl), heeft 65 jaar ervaring als toeleverancier in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van kunststof halffabrikaten en eindproducten. De kernactiviteit van Plastica Thermoforming is het thermovormen van klantspecifieke producten uit kunststofplaat (thermoplast). Dit op grond van productspecificaties en functionele eisen van hun klanten.

In het eigen engineeringbureau werkt men sinds begin 2000 met VISI-Modelling voor het technisch uitwerken van de productwensen van de klant tot een productontwerp voor het thermo-vormen. ”Alles wordt in 3D CAD vastgelegd. De voordelen van VISI-Modelling voor ons zijn nog altijd de flexibiliteit om onze eigen 3D ontwerpen te maken en de productontwerpen van onze klant te gebruiken voor onze engineering,” aldus Andre van Ekeren. “VISI-Series biedt verschillende CAD vertalers standaard aan en het inlezen van de gegevens is zo betrouwbaar dat we rechtstreeks verder kunnen modelleren op de ingelezen gegevens. Met de analysefuncties zien we met behulp van kleuren meteen waar de minimum radiussen zitten, wat de lossingshoeken zijn, de wanddikte, e.d. Op het productontwerp van de klant passen we de juiste krimp toe en gaan we vervolgens zelf aanpassen ten behoeve van het thermovormen. Zaken zoals het dichten van gaten, een extra blok eraan toevoegen. Wanneer het productontwerp klaar is worden achtereenvolgens de mal voor de matrijs en de opspanmal voor het 5-assig frezen in 3D opgetekend. Soms beschikken we alleen over een moedermodel waarvan we de punten opmeten om zo verder in VISI-Modelling het volledige product op te bouwen.”

5-assige bank, een succes
Plastica heeft 25 jaar ervaring met 5-assig simultaan frezen voor het “afboorden” van de thermovormen. De vroegere werkwijze waarbij men de bank programmeert via teach-in is een tijdrovende klus en nam zelfs voor een eenvoudig product snel een halve dag in beslag voor man en machine. De diversiteit van de stukken neemt toe en ze worden bovendien steeds groter in omvang. Bij de aanschaf van de nieuwe 5-assige Geiss ECO eind 2005, heeft
Plastica de beslissing genomen om samen met de machine te investeren in de 5-assige simultaan freesmodule van VISI-Series.

Momenteel worden voor de Geiss ECO alle 5-assige programma’s compleet off-line gegenereerd met VISI-Machining op basis van het CAD model. In VISI-Series heeft de programmeur de volledige controle over de 5-assige gereedschapsbaan, de stand van het gereedschap en de in- en uitlopen. De grafische ondersteuning is gebruiks- vriendelijk, men ziet de verschillende keuzemogelijkheden tijdens het ingeven. Enkele voorbeelden: voor het “afboorden” van de buitenrand gebruikt men vaak de ‘swarfcutting’, waarbij de wand van de frees langs het oppervlak freest. Sommige productgaten zijn dan weer moeilijk met de frees te bereiken zodat men de frees op voorhand moet wegkantelen om niet te botsen met de gereedschaphouder. Voor het nafrezen van vlakke gaten richt men dan weer de frees loodrecht op het vlak. Alle mogelijkheden zijn beschikbaar en het werkt bijzonder vlot om het NC- programma te maken.

Als de programmeur de banen heeft toegevoegd kan hij virtueel het volledige programma op PC, binnen de geïntegreerde kinematische simulator van VISI-Series, doorlopen, met werkstuk, met opspanning. Zodoende kan men nagaan of de banen volledig botsingvrij zijn. Zodoende ziet men ook of alles binnen het bereik van de freeskop blijft.
“De programmatie is nu sneller en van betere kwaliteit. Als het programma op de PC klaar is kan de CNC machine meteen opgestart worden voor een productiereeks, zonder verder oponthoud. De Geiss kan nu ten volle voor productie uren worden ingezet waardoor we dubbel zoveel stukken kunnen maken”, zegt Timo Osse.

Uitbreiding
Na het succes met de Geiss ECO heeft Somatech de opdracht gekregen om voor VISI-Series de postprocessoren te maken voor de andere 5-assige CNC machines: de Maka KPF 334RT, de Geis G98 (Siemens 840D), de Norma Profil (Num1060) en de Maka KPF2500 (CNC783). De laatste twee machines staan bij Plastica Thermoformage, de vestiging in Noord Frankrijk. Al deze machines worden op één uniforme wijze geprogrammeerd met VISI-Series, vanuit Bergen op Zoom.
verbetering van de productiviteit
“Op de werkvloer merk je duidelijk de vooruitgang die we met VISI-Series gemaakt hebben. Alles loopt vlotter, geen onderbrekingen meer ten gevolge van het programma, de machine-operatoren staan niet meer te wachten op een oplossing om verder te kunnen. We kunnen nu veel beter onze planning aanhouden dan vroeger. We hebben ook een goede ervaring met de kennis en de ondersteuning die Somatech voor VISI-Series biedt,” besluit Ton Proost hoofd R&D.

Korte omschrijving van het CAM pakket VISI-Series:

De VISI-Series software, ontwikkeld door Vero International Software, is een krachtige, volledig geïntegreerde CAD/CAM oplossing voor de matrijzenbouw/modelbouw met een hybride solid modelling, gevorderde 2D/3D/5D freesoplossing en specifieke modules voor het ontwerpen van matrijzen en stempels.

De VISI-Series software is modulair en laat toe om naar wens te combineren en uit te breiden. De modules zijn VISI-Modelling, VISI-Mould, VISI-Progress, VISI-Machining.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Somatech Applicaties BV
Keplerlaan 16
6716 BS Ede
Telefoon: +31 (0)318 582500
E-mail: [email protected]
Website: www.somatech.nl

Somatech NV
Generaal de Wittelaan 9, bus 15
2800 Mechelen
Telefoon: +32 (0)15 45 11 10
E-mail: [email protected]
Website: www.somatech.be

Trefwoorden: Cnc-machines, Plastica, Somatech, Visi-series