Veel paarden met koliek door verstopping

Door: Paardenpraktijk Zuid Limburg  10-08-2011
Trefwoorden: Paardendierenarts, Bob van der Heijden, Paardenpraktijk Zuid Limburg

Koliek door stro obstipatie (verstopping)

Normaal gesprokken kom je in de zomermaanden weinig paarden met koliek ten gevolge van een verstopping tegen. Koliek door overmatige gasvorming ligt meer voor de hand. Opvallend is dat ik de laatste weken toch veel paarden met een verstopping door stro tegen kom. De oorzaak van de koliek ligt voor de hand; opname van te veel stro. De vraag is; wat is de reden dat het paard meer stro opneemt?

Enkele voorbeelden waardoor de stro opname mogelijk verhoogd wordt:
x  minder grasopname in de weide door slechte grasgroei of minder weidegang
x  minder voeren van hooi door slechte kwaliteit of hoge hooi prijzen
x  minder beweging door vakantie of weersomstandigheden

De hooi en stro prijzen zullen dit jaar waarschijnlijk weer verder stijgen, de weersomstandigheden tijdens de groei periode zijn slecht geweest. Er zullen paardenhouders zijn die overwegen om gebruik te gaan maken van alternatieve strooisels. Voorbeelden hiervan zijn houtkrullen, hennepvezels, koolzaadstro en vlasstro.

Tarwestro bevat veel cellulose, dit moeilijk verteerbare product kan bij een te hoge opname de spijsvertering overbelasten met een verstopping als gevolg. Dit geld echter nog meer voor de alternatieven. Vlas en hennep zijn bijna niet te verteren door een paard!!!!! De meeste paarden zullen vlas en hennep niet in grote hoeveelheden opnemen, gebeurt het echter wel kan dit grote problemen geven. Houtkrullen zijn natuurlijk voor een paard onverteerbaar. Gerst stro wordt door veel paarden als smakelijk ervaren en in grote hoeveelheden opgenomen.

Voorkomen is beter dan genezen.
Zorg voor voldoende hooi (gras) opname, geef het paard genoeg beweging en controleer of er niet teveel van het strooisel wordt opgenomen.

Trefwoorden: Bob van der Heijden, Paardendierenarts, Paardenpraktijk Zuid Limburg

Contact Paardenpraktijk Zuid Limburg

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share