Chinese investeerders kiezen voor Nederland en Duitsland

Door: Loyens & Loeff  28-09-2006
Trefwoorden: Onderzoek

AMSTERDAM / ROTTERDAM, 28 september 2006 – Europa is zeer in trek bij Chinese bedrijven die in het buitenland expansie zoeken. Nederland en Duitsland blijken daarbij de meest interessante landen voor deze Chinese investeerders, gevolgd door Frankrijk. Dit blijkt uit onderzoek van de internationale juridische dienstverlener Loyens & Loeff, in samenwerking met White & Case en de China Council for Promotion of International Trade, naar de investeringsplannen van Chinese ondernemingen in het buitenland.

Het onderzoek vond plaats in mei dit jaar tijdens de ‘China Outbound’ seminars die Loyens & Loeff in Peking en Shanghai voor de derde maal heeft verzorgd. Deze keer namen negentig managers van middelgrote tot grote Chinese ondernemingen deel aan het onderzoek. Van de negentig respondenten gaf 81% aan dat zij buitenlandse investeringen overwegen (2005: 61%). In 2005 investeerde China 6,92 miljard US dollar in het buitenland. Al in het eerste kwartaal van 2006 bedroegen de investeringen 6,68 miljard US dollar (Bron MOFCOM: ministerie van Economische Zaken in China).

Chinese bedrijven zoeken eerder in Europa naar expansie (60%) dan in de Verenigde Staten (43%) of Azië (29%). Binnen Europa gaat de voorkeur uit naar Nederland en Duitsland (22%), gevolgd door Frankrijk (18%) en België-Luxemburg (16%). Italië (12%) en Groot-Brittannië (11%) sluiten de rij van topbestemmingen voor Chinese investeerders.

Chinese investeerders hopen vooral een distributienetwerk te vinden en toegang tot nieuwe markten te krijgen. Deze combinatie werd 59 keer genoemd. Managementexpertise komt op de tweede plaats (27 respondenten), toegang tot ruwe grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen werden 15 keer genoemd. Managers van Chinese bedrijven die in het buitenland investeren, zijn vooral geïnteresseerd in informatie over het lokale ondernemingsrecht (65 respondenten) en over fiscale planning (58 respondenten). Als derde onderwerp noemen 36 deelnemers douane en distributie.

Pieter Stalman, belastingadviseur en partner van Loyens & Loeff is niet verbaasd dat juist Nederland zo in de belangstelling staat van Chinese ondernemers. “De juridische en fiscale structuur in Nederland is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Bovendien biedt ons land goede logistieke faciliteiten en distributiemogelijkheden en hebben we een gunstige ligging in de EU. China weet dat zijn interne groei steeds meer afhankelijk wordt van zijn exportcapaciteit. Daarom zijn Chinese investeerders geïnteresseerd in afzetmarkten voor hun producten. En dat zijn niet langer alleen goedkope massa-artikelen, maar ook hoogwaardige producten op het gebied van elektronica, ICT, automotive en farmacie. In Nederland neemt de bewustwording van deze outbound-ontwikkeling toe”, zegt Stalman.

Over het onderzoek
Het onderzoek vond plaats tijdens de ‘China Outbound’ seminars in Peking en Shanghai, 28 en 29 mei dit jaar. In totaal negentig onderzoeksformulieren werden ingevuld door senior managers van toonaangevende Chinese bedrijven, waaronder 42 staatsbedrijven. De bedrijven werden vooraf getoetst aan een zestigtal criteria. Bijna de helft (48%) van de deelnemende bedrijven heeft meer dan 500 medewerkers, terwijl 61% langer dan tien jaar in China is gevestigd. De bijeenkomsten werden verzorgd door Loyens & Loeff, in samenwerking met White & Case en de China Council for the Promotion of International Trade. De seminars stonden in het teken van onderwerpen die specifiek aan bod komen bij het investeren in Europa en het overnemen van bedrijven in Europa door Chinese ondernemingen: internationale fiscale vraagstukken, invoerrechten, BTW en Europees-Chinese vrijhandelsvraagstukken en relevante verschillen in wet- en regelgeving op fusie- en overnamegebied.

Trefwoorden: Onderzoek