Beste hbo-studentenbedrijf wint met broodtrommel

Door: Ministerie Van Economische Zaken  20-06-2006
Trefwoorden: Marktonderzoek, Economie, Studentenbedrijven

Een opvouwbare broodtrommel en de ‘leafless’, een afwateringsconstructie die verstopte dakgoten voorkomt. Met deze ideeën riep staatssecretaris Van Gennip de studentenbedrijven Motifive en Inoflexx uit tot ‘beste studentenbedrijven van het jaar 2005/2006’.

De jury betitelde de opvouwbare broodtrommel van de vijf hbo-ondernemers van Motifive, een hbo-bedrijf van de Technische Hogeschool Rijswijk, als ‘eenvoudig, maar briljant’. De ‘leafless’ van de acht mbo-studenten van Inoflexx, een mbo-bedrijf van de Mondriaan Onderwijsgroep in Den Haag, vond de jury ‘creatief en innovatief’.

Aantal studentenbedrijven stijgt
De verkiezing van beste hbo- en mbo-studentenbedrijf wordt jaarlijks georganiseerd door de stichting Jong Ondernemen, een organisatie die studentenbedrijven in Nederland ondersteunt. Studentenbedrijven zijn echte bedrijven, onder professionele begeleiding opgericht door studenten tijdens hun studie. Het aantal studentenbedrijven in Nederland is in het schooljaar 2005/2006 flink gestegen ten opzichte van het vorige schooljaar: van 487 naar 625 bedrijven, gerund door 6.500 leerlingen.

Bondgenoot
‘Jong Ondernemen is onze trouwste bondgenoot bij het bevorderen van ondernemerschap via het onderwijs’, aldus staatssecretaris Van Gennip bij de uitreiking van de prijs. De stichting is een van de partners van het partnership Leren ondernemen, net als het ministerie van Economische Zaken (EZ). Startende ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan de duurzame groei van de economie. EZ wil de samenleving dan ook ondernemender maken. ‘Jong geleerd, oud gedaan’ is daarbij een van de motto’s.

Net echt
Via Jong Ondernemen kunnen mbo- en hbo- studenten in een schooljaar hun eigen bedrijf opstarten en runnen. Ze doen marktonderzoek naar de afzetmogelijkheden van hun product en schrijven een ondernemingsplan. Met de verkoop van aandelen zorgen ze voor hun eigen bedrijfskapitaal. Ook kent het bedrijf een managementteam. Bij de liquidatie van de onderneming wordt belasting afgedragen en worden de aandeelhouders uitbetaald.

Trefwoorden: Economie, Marktonderzoek, Studentenbedrijven

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share