‘Lef nodig voor slagen Doha-ontwikkelingsronde’

Door: Ministerie Van Economische Zaken  09-07-2006
Trefwoorden: Economie, Doha-ontwikkelingsronde

Het tonen van lef en ambitie door alle partijen bij de onderhandelingen is essentieel voor het slagen van de Doha-ontwikkelingsronde. Dat schrijft staatssecretaris Van Gennip aan de Tweede Kamer. In de brief doet ze verslag van de besprekingen in de Doha-ontwikkelingsronde bij de wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. Begin juli slaagden de onderhandelingspartners er niet in om tot een akkoord te komen.

Van Gennip noemt het ‘zeer spijtig’ dat de Verenigde Staten zich onwrikbaar opstelden, schrijft ze aan de Kamer. ‘Die toonden geen enkele bereidheid om de mogelijkheden te verkennen om tot overeenstemming te komen. Hierdoor doofden de besprekingen begin deze maand uit als een nachtkaars.’ De komende weken gaat Pascal Lamy, de directeur-generaal van de WTO, proberen om de afstand te verkleinen die bestaat tussen de verschillende onderhandelingsposities. Als dit lukt, kan er eind juli alsnog een akkoord worden gesloten.

Landbouwsubsidies
In Genève probeerden de ministers van handel het eens te worden over onder andere verlaging van de Amerikaanse landbouwsubsidies, het vergroten van de markttoegang tot de meer ontwikkelde ontwikkelingslanden, zoals Brazilië, en het vergroten van de markttoegang tot de Europese landbouwmarkt.

Trefwoorden: Doha-ontwikkelingsronde, Economie,

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share