‘Ondernemers laten kansen in Turkije onbenut’

Door: Ministerie Van Economische Zaken  16-06-2006
Trefwoorden: Economie, Turkije, Handelskansen

‘Nederland laat kansen liggen in Turkije,’ waarschuwde minister Brinkhorst op 13 juni 2006 op een congres over investeringskansen in Turkije. Het congres was georganiseerd door de Nederlands-Turkse ondernemersvereniging HOTIAD.
De Nederlands-Turkse ondernemersvereniging HOTIAD had het congres georganiseerd naar aanleiding van het werkbezoek van minister Brinkhorst aan Turkije op 19 en 20 juni 2006. Verschillende sprekers, waaronder minister Brinkhorst, spraken over de investeringskansen in Turkije.

Onbenut potentieel
Het tweedaagse werkbezoek van minister Brinkhorst wordt gecombineerd met een bedrijvenmissie. Een delegatie van 25 bedrijven uit diverse sectoren reist met Brinkhorst mee. Volgens Brinkhorst is de combinatie van werkbezoek en bedrijvenmissie sterk: ‘We laten kansen liggen in Turkije; relatief gezien neemt het Nederlands aandeel in de Turkse importen af. Dit is onbenut potentieel,’ sprak Brinkhorst zijn publiek van overwegend Turkse ondernemers toe.

Hechtere betrekkingen
Het toetredingsproces van Turkije tot de Europese Unie (EU) heeft volgens Brinkhorst een positief effect op het zakelijke klimaat. ‘Het zal bijdragen aan een constante economische groei de komende jaren.. Het onderhandelingsproces draagt er ook toe bij dat de betrekkingen tussen de EU en Turkije nog hechter worden. En dat creëert nieuwe kansen voor handel en investeringen,’ aldus Brinkhorst.

Exportgroei
Dat de Turkse markt handelskansen biedt, blijkt wel uit de cijfers. Uit een rapport van ABN Amro, dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat de Nederlandse export naar Turkije flink kan groeien als Turkije in 2014 tot de EU zou toetreden: van 1,9 miljard euro in 2003 tot 10 à 11 miljard in 2024. ‘Maar op dit moment is de groei van de Nederlandse export naar Turkije veel gematigder dan in andere landen. Nederland presteert maar gemiddeld,’ aldus de minister.

Prioriteit
Om te zorgen dat Nederlandse bedrijven de mogelijkheden op de Turkse markt beter benutten, heeft de Dutch Trade Board, een samenwerkingsverband tussen overheid en private handelsbevorderende organisaties, Turkije bestempeld als prioritair land. De Dutch Trade Board ziet een belangrijke rol weggelegd voor ondernemers van Turkse afkomst, bijvoorbeeld bij de beleidsvorming. ‘Hun betrokkenheid kan een grote toegevoegde waarde hebben bij de versterking van de handels- en investeringsrelaties met Turkije,’ vindt ook Brinkhorst. ‘Het is wel jammer dat er vandaag niet meer autochtone ondernemers aanwezig zijn. Juist kruisbestuiving leidt tot grotere creativiteit en inventiviteit,’ besloot de minister zijn toespraak.

Trefwoorden: Economie, Handelskansen, Turkije,

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share