Passie voor ondernemen werkt aanstekelijk

Door: Ministerie Van Economische Zaken  06-06-2006
Trefwoorden: Mkb, Ondernemen

Een ondernemer die op een verjaardag met veel enthousiasme aan zijn buurmeisje vertelt dat een eigen zaak runnen hartstikke mooi is, dat is eigenlijk het beste instrument om jongeren ondernemer te laten worden. Maar een ondernemer voor de klas werkt ook heel goed, bleek woensdag 31 mei 2006. Tijdens de Roadshow Leren Ondernemen op de Haagse Hogeschool gingen 11 ondernemers met groepen studenten aan de slag om in 2 uur het beste product ‘in elkaar te zetten’.

Het voorbeeld van het buurmeisje en de ondernemer komt van staatssecretaris Karien van Gennip. “Als iemand met passie vertelt wat hij doet werkt dat aanstekelijk. Je ziet het hier aan die ondernemers. Ze vertellen hun verhaal vol vuur. Dat werkt. Ik kan regels aanpassen en daarmee het ondernemersklimaat verbeteren, maar het positieve imago, daar zorgen die ondernemers voor,” aldus Van Gennip.

Sms-service voor singles
De staatssecretaris was samen met collega Rutte van Onderwijs jurylid en enthousiast toeschouwer bij de Roadshow. In verschillende lokalen werd – onder leiding van ervaren ondernemers – gewerkt aan een nieuw product met als thema uitgaan. In een lokaal met studenten small business is het enthousiasme voor ondernemen groot. Een sms-service voor singles moet het worden. “Zo’n sms-je kost 1.50 euro en tachtig procent van de opbrengst gaat naar ons,” vertelt een van de studenten tijdens de presentatie van het plan.

Stortvloed van ideeën
Van Gennip wil tijdens de brainstorm over de sms-service graag weten of er studenten zijn die een eigen zaak willen beginnen. Er gaan veel handen omhoog. “Heel mooi. En wat zou er nog beter kunnen voor ondernemers,” is de vervolgvraag van de staatssecretaris. Er volgt een stortvloed aan ideeën. De belasting moet omlaag. En er zijn ook veel te veel regels, weten de studenten. En het moet makkelijker worden om een eigen zaak te financieren.

De enthousiaste small-businessstudenten winnen uiteindelijk de eerste prijs. In de brainstorm is hun sms-service gesneuveld. Een ander idee - een polsbandje dat dient als betaal-, veiligheids- en identificatiemiddel - wint.

Het partnerschip Leren Ondernemen is vorig jaar door de staatssecretarissen Rutte en Van Gennip gelanceerd om een ondernemende houding in het onderwijs te stimuleren. In totaal stonden woensdag tijdens de 'Landelijke dag Ondernemers voor de Klas' zeventig ondernemers voor groepen scholieren en studenten.

Meer informatie over Leren Ondernemen is te vinden op de website van het partnership.

Trefwoorden: Mkb, Ondernemen

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share