Rotterdamse ondernemers werken aan veiligheid

Door: Ministerie Van Economische Zaken  21-08-2006
Trefwoorden: Retail, Veiligheid

Mevrouw Westdorp heeft een sieradenwinkel aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Ze ergert zich aan de hangjongeren, criminaliteit en mentaliteit van de bewoners in de winkelstraat. Staatssecretaris Karien van Gennip liet zich gisteren in Rotterdam informeren over de veiligheid in winkelgebieden.

Van Gennip maakt met de ondernemers een wandeling door de straat. Ze is omringd door ondernemers die haar wijzen op de slechte bestrating en gevels die in de steigers staan. Graffiti wordt verwijderd, de gemeente kocht oude panden om ze op te knappen als studentenwoningen. Winkeliers volgden overvaltrainingen en cursussen als ‘hoe richt je je winkel diefstalgevoelig in?’ Er gebeurt dus wat. Twee jaar geleden droeg EZ nog 30.000 euro bij aan de opknapbeurt van de winkelstraat. Van Gennip adopteerde het gebied. Ze kwam er twee keer eerder. Nu het project bijna is afgerond (in oktober) komt ze kijken hoe het met de straat is gesteld. De winkeliers moeten doorgaan, moed houden en putten uit de kleine succesjes zoals de komst van het trendy restaurant De Olijventuin. Van Gennip, opgewekt: “Hippe tent is dit, mooi voor de uitstraling van de buurt. Een trekpleister. Dit soort zichtbare resultaten kunnen helpen om meer ondernemers enthousiast te maken en zich aan te sluiten bij de ondernemersvereniging. Er is potentie om deze buurt te laten opleven.”
De ondernemers zijn blij met de bereikte resultaten, zoals de graffiti-verwijdering, maar het is nog niet genoeg. Mevrouw Westdorp, die een sieradenwinkel runt, wijkt niet van de zijde van Van Gennip. Ze blijft haar ergernissen over de buurt opsommen. Ze praat over de slapende zwervers die voor haar deur liggen en de hangjongeren die haar uitkafferen als ze beleefd vraagt of ze een eindje verderop willen gaan staan. “Mijn bovenburen gooien het vuilnis van driehoog naar beneden. En ik betaal een fikse boete als ik het te vroeg op straat zet. De mentaliteit gaat achteruit.” Van Gennip hoort het aan. Ze gaat af en toe een winkel in en praat met ondernemers, zoals een kleine kruidenier. Hij vreest voor het sluiten van de brug aan het eind van de straat. Het is een belangrijke verbinding met de wijk Delfshaven. De gemeente wil de brug opknappen en daarvoor moet ie dicht. De tram rijdt er dan tijdelijk niet meer doorheen. “Het is te hopen dat de straat die afsluiting overleefd”, zegt hij bezorgd. Veel ondernemers blijken geen lid te zijn van de ondernemersvereniging. Ze betalen niet mee, maar profiteren wel van de verbeteringen. Deze ‘freeriders’ zijn een doorn in het oog van de actieve ondernemers.

Jeugdtoezichtteam
In de Rotterdamse binnenstad krijgt de staatssecretaris een goed voorbeeld van samenwerking tussen ondernemers en politie te zien. Een aantal acties: het inzetten van een jeugdtoezichtteam, waarin jongeren kleine criminaliteit opsporen en via sms doorgeven aan de politie, een parkeergarage-verbod voor junks en een enquête onder het winkelend publiek over veiligheid.
Een jongen van het jeugdtoezichtteam: “Wij zijn geen onderdeel van de politie, maar van de jeugd. En dat is onze kracht. Hangjongeren luisteren naar ons. Zwaardere incidenten geven we door aan de politie. En dat doen we om de straat aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek.” In de ‘Koopgoot’, de winkelstraat in hartje centrum, bepaalt de meerderheid van de ondernemersvereniging zelf wat gedaan moet worden aan een veiliger winkelgebied. Ze kiezen bijvoorbeeld voor de aanschaf van portofoons waarmee ze elkaar op de hoogte houden van winkeldieven. EZ droeg 100.000 euro bij. De gemeente deed daar dit jaar nog 600.000 euro bij. Van Gennip: “In het begin was ik wat sceptisch tegenover het plan. Ik dacht dat ondernemers sentimenten mee zouden laten spelen in hun keuzes. Maar dat valt mee. Laat Rotterdam bewijzen dat deze aanpak slaagt. Dan kunnen andere steden volgen. Ik zou graag nog zo’n experiment zien in een andere stad.” Ze riep de ondernemers op te lobbyen bij koepelorganisaties als MKB-Nederland en VNO-NCW, want die zouden initiatiefnemers kunnen zijn in andere steden. Eerder lieten deze brancheverenigingen weten dat zo’n project alleen slaagt als de lasten van ondernemers omlaag gaan.

Trefwoorden: Retail, Veiligheid

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share