Situatie rond WTO 'zeer zorgelijk'

Door: Ministerie Van Economische Zaken  31-07-2006
Trefwoorden: Economie, Wto

Door het opschorten van de WTO-onderhandelingen in Genève is een zeer zorgelijke situatie ontstaan. Dat zegt staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken naar aanleiding van de besprekingen over de Doha-ontwikkelingsronde van de wereldhandelsorganisatie (WTO).

Op maandag 24 juli 2006 is besloten om de onderhandelingen voor een meer open wereldmarkt voor onbepaalde tijd op te schorten. ‘Het feit dat de Verenigde Staten wederom een onwrikbare opstelling heeft laten zien op het gebied van binnenlandse steun voor de landbouwsector, is erg teleurstellend. Zeker gezien het feit dat de Europese Unie bereid was reële concessies te doen in de landbouwonderhandelingen', aldus staatssecretaris Van Gennip.

De Nederlandse regering zal zich de komende periode actief blijven inzetten om bij te dragen aan het alsnog slagen van de zogeheten Doha-ontwikkelingsronde. De kosten van een mislukking zijn te hoog om niet alles in het werk te stellen om een dergelijk akkoord, dat bijdraagt aan een verdere vrijmaking van de wereldhandel en versterking van het multilaterale handelssysteem, tot stand te brengen.

Een mislukking betekent dat de punten waarover nu al overeenstemming bestond, niet kunnen worden verzilverd, dat Nederlandse en Europese ondernemers geen nieuwe toegang krijgen tot (landbouw)markten en dat het wereldhandelssysteem aan geloofwaardigheid inboet. Maar het betekent vooral dat ontwikkelingslanden geen profijt zullen hebben van de voordelen die een betere integratie in het wereldhandelssysteem voor hen meebrengt. Van Gennip: ‘We zullen moeten kijken hoe we ontwikkelingsaspecten zoals ‘Aid for Trade’ en ‘EBA for all’ toch al op korte termijn kunnen verbeteren en implementeren.’


Trefwoorden: Economie, Wto

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share