‘WTO-onderhandelaars snel weer aan tafel’

Door: Ministerie Van Economische Zaken  08-08-2006
Trefwoorden: Wto, Wto-onderhandelingen,

De partijen die betrokken zijn bij de WTO-onderhandelingen moeten zo snel mogelijk een ultieme poging doen om tot overeenstemming te komen. Dat schrijft staatssecretaris Van Gennip aan de Tweede Kamer. Op 24 juli 2006 werd besloten om de onderhandelingen over een handelsakkord voor onbepaalde tijd op te schorten. Van Gennip noemde het opschorten van de onderhandelingsronde eerder ‘zeer zorgelijk’.

Volgens staatssecretaris Van Gennip heeft de impasse grote gevolgen voor de wereldhandel. Zo verslechtert onder andere het perspectief voor ontwikkelingslanden op intensievere deelname aan het internationale handelsverkeer. Ook komt nog meer de nadruk te liggen op bilaterale en regionale handelsakkoorden omdat de indruk bestaat dat meer markttoegang niet langs multilaterale weg kan worden bereikt.

Reflectie
De komende weken zijn volgens de staatssecretaris een periode van reflectie voor de onderhandelingspartners. Directeur-generaal Lamy van de WTO, heeft meerdere malen gezegd dat hervatting van de onderhandelingen geen zin heeft als de partijen hun standpunten niet herzien.

Trefwoorden: Wto, Wto-onderhandelingen,

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share