Zwitsers onderzoek: UMTS-straling niet schadelijk

Door: Ministerie Van Economische Zaken  08-06-2006
Trefwoorden: Communicatie, Economie, Mobiele Communicatie

Er zijn geen aanwijzingen dat UMTS-signalen gezondheidsklachten veroorzaken. Dat constateren onafhankelijke onderzoekers van de Zwitserse Stichting voor onderzoek naar Mobiele Communicatie.

Volgens het onderzoek is er geen verband tussen blootstelling aan UMTS-signalen en gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid of duizeligheid, een slechter geheugen of verminderde reactiesnelheid. Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft de resultaten van het onderzoek, mede namens minister Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken), op 6 juni 2006 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Metingen
Minister Brinkhorst is tevreden met de onderzoeksresultaten. ‘Hopelijk neemt het onderzoek veel onrust en onzekerheid weg en zullen gemeenten minder huiverig zijn om toestemming te geven voor het plaatsen van UMTS-masten. Want de maatschappij heeft behoefte aan snelle en mobiele communicatie.’

Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken voert regelmatig metingen uit om de straling te controleren. Het Agentschap zal dit blijven doen, ondanks de positieve resultaten van het Zwitserse onderzoek.

Lees het persbericht van het ministerie van VROM.

Trefwoorden: Communicatie, Economie, Mobiele Communicatie, Umts

Contact Ministerie Van Economische Zaken

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share