‘Iedereen moet een beroerte kunnen herkennen’

Door: Nederlandse Hartstichting  12-05-2009
Trefwoorden: Snelheid, Beroerte, Herkennen

Uit onderzoek dat in opdracht van de Hartstichting is uitgevoerd, blijkt dat maar liefst negentig procent van de mensen de drie belangrijkste signalen van een beroerte weet te benoemen: een scheve mond, verlamde arm en onduidelijke spraak. De kennis over signalen en handelingen bij een beroerte is de afgelopen jaren fors gestegen. Maar de herkenning in de werkelijkheid blijkt een stuk moeilijker. Niet voor niets heeft daarom de Europese Dag van de beroerte, dinsdag 12 mei, het thema: ‘voorkomen en herkennen van een beroerte’.

Direct 112 bellen
Jaarlijks worden in Nederland 41.000 mensen voor het eerst door een beroerte getroffen. De gevolgen kunnen minder ernstig zijn als de behandeling snel start. In tegenstelling tot een hartstilstand, waarbij omstanders direct kunnen starten met reanimeren, kunnen omstanders bij een beroerte ‘niets anders’ dan een beroerte herkennen en direct 112 bellen. “Maar dat is juist cruciaal, omdat alleen artsen in het ziekenhuis een beroerte kunnen behandelen. Hoe eerder de behandeling start, des te groter is de kans op herstel”, aldus de Hartstichting.

Ernstige gevolgen
Een beroerte, ook wel herseninfarct of hersenbloeding genoemd, is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit én doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Per jaar overlijden in ons land zo’n 10.000 mensen en moeten een half miljoen mensen leven met de ernstige gevolgen van een beroerte. Mensen met een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht, diabetes of mensen die roken, verhogen de kans op een beroerte. Goede voeding en voldoende bewegen kunnen daarentegen een beroerte helpen voorkomen.

De Nederlandse Hartstichting geeft op haar website www.hartstichting.nl uiteenlopende informatie over het onderwerp, zowel voor patiënten, hun familie als de zorgverleners. Ook zijn voorlichtingsmaterialen op aanvraag verkrijgbaar.

Trefwoorden: Beroerte, Herkennen, Snelheid