Groeispurt payrolling bij MKB legt Please geen windeieren

Door: Please Payroll  04-04-2012
Trefwoorden: Administratie

 Please Payroll, payrollspecialist voor het MKB in Nederland, heeft in 2011 de omzet met 24% zien groeien. Vooral in de horeca en bouw nam de vraag fors (+37%) toe, maar ook in andere branches zoals automatisering (+28%). De totale omzetgroei was zes maal zo sterk als de payrollbranche (bron: VPO) in zijn geheel liet zien. Volgens de directie is de algemene groei van payroll toe te schrijven aan het midden- en vooral kleinbedrijf dat payrolling sneller omarmt dan algemeen werd aangenomen. Om die reden verwacht Please dat zowel de groei als de outperformance ten opzichte van de branche dit jaar zal doorzetten.  

Volgens de Please directie laten zowel werkgevers als werknemers zich niet gek maken door de ongenuanceerde en gepolitiseerde discussie die over payrolling gevoerd wordt. Ondernemers gebruiken het instrument zo blijkt steeds meer als alternatief voor detachering en uitzendwerk. Zij selecteren zelf de medewerker die vervolgens volwaardig personeelslid wordt, waarbij het payrollbedrijf de juridische en administratieve kant van de arbeidsrelatie onderhoudt. Medewerkers blijken die professionele en zorgvuldige manier te waarderen.  

“Payrolling heeft extra werkgelegenheid geschapen die er anders niet zou komen”, zegt directeur Jan Franken van Please. “In het huidige onzekere economische klimaat zijn bedrijven op zoek naar flexibele arbeidsverhoudingen die wij als payroller kunnen bieden. Vervolgens zie je ze enthousiast worden voor enerzijds het feitelijk behoud van het werkgeverschap en anderzijds voor de professionalisering in het personeelsbeheer. Die combinatie heeft veel potentieel. Dat Please veel forser groeide dan collega’s uit de branche heeft te maken met de persoonlijke aanpak die zeer gewaardeerd wordt door onze opdrachtgevers.” 

Werknemers tevreden
Uit onderzoek dat Please vorig jaar liet uitvoeren bleek dat medewerkers van de MKB-bedrijven die het bedrijf bedient enthousiast zijn over hun payrollcontract. Van hen ziet negen van de tien het bedrijf waar zij werken als volwaardige werkgever, ook al zijn zij formeel in dienst van Please. Volgens Franken is er een nieuwe generatie werknemers in Nederland die geen probleem heeft met flexibele contractsvormen maar wel kritisch kijkt naar correcte HR dienstverlening. Payrolling voorziet ook voor hen steeds beter in die behoefte.  

Ondanks de toegenomen populariteit van payrolling weigerden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie afgelopen jaar om de algemene payroll cao (VPO) te verlengen. Please heeft echter al vanaf 2002 een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Dat heeft geleid tot een betere dienstverlening. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe pensioenregeling in de Please CAO. Deze wordt uitgevoerd door Brand New Day. Terwijl de eigen bijdrage van payrollmedewerkers wiens pensioen via StiPP loopt met ruim 2% steeg, heeft Please kans gezien de lagere kosten van Brand New Day te vertalen in een verlaging van de eigen bijdrage met ruim 7%. Dit vertaalt zich direct in een hoger netto inkomen voor de Please medewerkers.

Ook de overheid ontdekt payrolling De vraag naar payrolling groeide niet alleen in het MKB, maar ook bij grote bedrijven. Daarnaast ontdekt ook de overheid deze flexibele arbeidsverhouding met als gevolg een sterke stijging van payrolling in de publieke en semi-publieke sector.

Opmerkelijk is ook dat de uitzendbranche, detacheerders en werving & selectie-bureaus de volledige payrolladministratie uitbesteden. Bij Please groeide de omzet in deze branche vorig jaar met maar liefst 68%, waarmee het de derde grootste klantengroep is met een omzetaandeel van bijna 11%. De uitzendbranche erkent hiermee de efficiency die Please hen als payrollspecialist kan bieden.

Volgens branchevereniging VPO hadden de payrollbedrijven in Nederland eind vorig jaar samen 145.000 contracten lopen en zal dat aantal dit jaar oplopen naar 180.000. Payrolling heeft op uitzendcontracten voor dat de werkgever zelf mensen selecteert en direct aanstuurt, waardoor de payroller minder marge vraagt dan het uitzendbureau.

“De economische onzekerheid versterkt de vraag”, zegt Jan Franken. “Maar de voordelen van payrolling die bedrijven nu in de recessie ontdekken zijn blijvend en die sluiten aan bij de groeiende behoefte aan transparante en flexibele arbeidsverhoudingen. De aanleiding om naar payrolling te kijken is ten dele cyclisch, maar de verschuiving naar deze contractvorm is structureel.”

Please Payroll groeide de afgelopen twaalf jaar uit tot een van de grootste payrollorganisaties van Nederland. Het aantal klanten nam in 2011 met 17% toe tot 619. Het aantal Please medewerkers (5300 in 2011) steeg met ruim 22% ten opzichte van het vorige jaar. Om de groei de komende jaren in goede banen te kunnen leiden zal Please in 2012 fors blijven investeren in nieuwe IT-toepassingen en HR-gerelateerde systemen.

Trefwoorden: Administratie

Andere producten en diensten van Please Payroll

14-09-2011

Please: payrollers wacht bange Kerst

  Please Payroll wil maar één ding: het leven voor ondernemers leuker maken. Want wie personeel heeft, is veel te veel tijd kwijt aan administratieve zaken. Weg plezier in het ondernemen, weg sociaal leven! Daarom regelt Please Payroll al dat soort zaken voor u. Kunt u lekker werken en andere dingen doen die u leuk vindt. Het leven is toch veel te leuk voor personeelszaken?Payrolling leidt tot forse besparingen in het MKB van Please Payroll thumbnail
20-10-2009

Payrolling leidt tot forse besparingen in het MKB

Ernst & Young heeft in opdracht van Please Payroll een onderzoek uitgevoerd naar de aantrekkelijkheid van de dienst ‘payroll’ voor het bedrijfsleven. De kernvraag uit het onderzoek is: wanneer is payroll vanuit het kostenaspect voor ondernemingen een interessant alternatief? Om dit te bepalen is gekeken naar de opbouw van personeelskosten voor een bedrijf. Een kopie van het onderzoek kan bij Please Payroll opgevraagd worden.

Resultaten
Uit de resultaten van het


Please Payroll nieuwe shirtsponsor VVV-Venlo van Please Payroll thumbnail
01-08-2009

Please Payroll nieuwe shirtsponsor VVV-Venlo

Please Payroll en Eredivisieclub VVV-Venlo hebben hun handtekening gezet onder een sponsorcontract dat is ingegaan vanaf seizoen 2009-2010.

Algemeen directeur Edwin Prijden is zeer verheugd met de toetreding als nieuwe shirtsponsor van VVV-Venlo. “ Payrolling is een steeds bekender begrip aan het worden in het Nederlandse bedrijfsleven. Juist daarom is het voor ons van belang dat de reikwijdte en exposure van een sponsorcontract zo groot mogelijk is. Gezien het feit dat voetbal


Payroll-CAO Please wederom goedgekeurd van Please Payroll thumbnail
25-06-2009

Payroll-CAO Please wederom goedgekeurd

In tegenstelling tot eerdere berichtgevingen, heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de payroll-CAO van payrollorganisatie Please opnieuw gedispenseerd van de ABU CAO, de CAO voor de uitzendbranche.
Medewerkers kunnen onder uiteenlopende contractvormen bij Please in dienst zijn. Deze contractvormen variëren van een uitzendcontract met een hoge mate van flexibiliteit tot een contractvorm voor onbepaalde tijd.


HRM-professionals bundelen krachten in crisistijd van Please Payroll thumbnail
12-06-2009

HRM-professionals bundelen krachten in crisistijd

Please Payroll en Putmans Advies gaan gezamenlijk ondernemers op personeelsvlak ondersteunen die hinder ondervinden van de crisis.

De huidige economische recessie heeft tot gevolg dat veel bedrijven maatregelen moeten nemen om het hoofd boven water te houden. Voor veel ondernemers is personeel het meest waardevolle maar ook het meest kostbare bedrijfskapitaal. Daarom leent het thema ‘Personeel in crisistijd’ zich in deze periode uitstekend voor het vergaren van extra kenn


Meer gebruik van payroll tijdens crisis van Please Payroll thumbnail
14-05-2009

Meer gebruik van payroll tijdens crisis

Payrollorganisatie Please Payroll uit Aarle-Rixtel rapporteert een omzetstijging in het urenvolume van ruim 27,5% over het eerste kwartaal van 2009 ten opzichte van dit zelfde tijdsvak in 2008.


Tweede nominatie ondernemersprijs voor Please Payroll van Please Payroll thumbnail
23-10-2008

Tweede nominatie ondernemersprijs voor Please Payroll

Payrollorganisatie Please Payroll is genomineerd voor de High Growth Awards 2008. De initiatiefnemer Port4Growth heeft dit deze week officieel bekendgemaakt. Eerder dit jaar is algemeen directeur Edwin Prijden namens Please Payroll genomineerd voor de prestigieuze titel ‘Entrepreneur of the Year 2008', georganiseerd door Ernst & Young. Beide ondernemersprijzen worden jaarlijks geïnitieerd om succesvol ondernemerschap in Nederland te stimuleren en te belonen.