Please: payrollers wacht bange Kerst

Door: Please Payroll  14-09-2011
Trefwoorden: Administratie

 

Veel payrollers wacht een bange Kerst. Dat voorspelt directeur Jan Franken van Please Payroll. Per 1 januari 2012 eindigt namelijk de huidige algemene payroll-CAO (de VPO-CAO) en zullen payrollers onder de CAO voor uitzendkrachten gaan vallen. Dat betekent niet alleen een verslechtering van de rechtspositie en de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe flexwerkers, het zal voor een aantal werkgevers reden zijn om de lopende contracten van payrollers niet te verlengen. De medewerkers die Please zelf op de loonlijst heeft staan ontspringen de dans: de organisatie heeft een eigen CAO die gewoon geldig blijft.
 
Het aflopen van de VPO-CAO voor payrollers is een gevolg van vastgelopen onderhandelingen tussen de vakbonden FNV, CNV en De Unie enerzijds en de Vereniging van Payroll Ondernemingen (VPO) anderzijds. Deze bonden beschouwen payrollen als een ‘misleidende contractvorm’ waaraan ze verder geen medewerking meer willen verlenen. De consequentie van die opstelling is echter dat de huidige payrollkrachten weer komen te vallen onder de ABU-CAO (de CAO voor uitzendkrachten). Die CAO is in bepaalde opzichten slechter dan de VPO-CAO, en dat betekent dus een achteruitgang als het gaat om zaken als pensioenvoorziening, salarishuis en rechtspositie. Vooral jongere startende flexwerkers bouwen bijvoorbeeld nauwelijks pensioen of nabestaandenpensioen op, en betalen vooral mee voor hun oudere collega’s.
 
Contract niet verlengen
Maar dat is niet alles, zegt directeur Jan Franken van Please Payroll. “Door het vervallen van de VPO-CAO zullen werkgevers in veel gevallen eerder moeten besluiten het tijdelijke arbeidscontract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Waar de vakbonden geen rekening mee houden is dat er nogal wat bedrijven zijn die daartoe onder de huidige economische omstandigheden nog geen mogelijkheden zien. Die kiezen dus voor het alternatief: het contract niet verlengen, en een nieuwe medewerker aantrekken waarvoor wel weer een arbeidscontract voor een bepaalde tijd kan worden afgesloten. Natuurlijk is er altijd nog de mogelijkheid het contract te verlengen onder de Please CAO, maar daar zal niet iedere werkgever van op de hoogte zijn. Hoe dan ook, ik verwacht dat er grote personele verschuivingen zullen ontstaan in de payrollmarkt.” 
 
Verschil in arbeidsvoorwaarden
Overigens verliezen payrollers die onder de VPO-CAO hebben gewerkt hun betere arbeidsvoorwaarden en rechtspositie niet zolang ze onder dezelfde arbeidsovereenkomst werkzaam blijven. Dat geldt niet voor contractsverlengingen en nieuwe flexwerkers: die vallen per 1 januari direct onder de mindere ABU-CAO. Franken noemt dat ‘opmerkelijk’, aangezien het nu de vakbonden zélf zijn die debet zijn aan het ontstaan van verschillende arbeidsvoorwaarden voor flexwerkers. “De bonden verkondigen voorvechter te zijn voor gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers in een bepaalde branche, terwijl ze nu het tegenovergestelde veroorzaken”, aldus Franken.

Trefwoorden: Administratie

Andere producten en diensten van Please Payroll

04-04-2012

Groeispurt payrolling bij MKB legt Please geen windeieren

payrolling, flexibiliteit in contractvormen, persoonlijke benadering, kostenreducerendPayrolling leidt tot forse besparingen in het MKB van Please Payroll thumbnail
20-10-2009

Payrolling leidt tot forse besparingen in het MKB

Ernst & Young heeft in opdracht van Please Payroll een onderzoek uitgevoerd naar de aantrekkelijkheid van de dienst ‘payroll’ voor het bedrijfsleven. De kernvraag uit het onderzoek is: wanneer is payroll vanuit het kostenaspect voor ondernemingen een interessant alternatief? Om dit te bepalen is gekeken naar de opbouw van personeelskosten voor een bedrijf. Een kopie van het onderzoek kan bij Please Payroll opgevraagd worden.

Resultaten
Uit de resultaten van het


Please Payroll nieuwe shirtsponsor VVV-Venlo van Please Payroll thumbnail
01-08-2009

Please Payroll nieuwe shirtsponsor VVV-Venlo

Please Payroll en Eredivisieclub VVV-Venlo hebben hun handtekening gezet onder een sponsorcontract dat is ingegaan vanaf seizoen 2009-2010.

Algemeen directeur Edwin Prijden is zeer verheugd met de toetreding als nieuwe shirtsponsor van VVV-Venlo. “ Payrolling is een steeds bekender begrip aan het worden in het Nederlandse bedrijfsleven. Juist daarom is het voor ons van belang dat de reikwijdte en exposure van een sponsorcontract zo groot mogelijk is. Gezien het feit dat voetbal


Payroll-CAO Please wederom goedgekeurd van Please Payroll thumbnail
25-06-2009

Payroll-CAO Please wederom goedgekeurd

In tegenstelling tot eerdere berichtgevingen, heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de payroll-CAO van payrollorganisatie Please opnieuw gedispenseerd van de ABU CAO, de CAO voor de uitzendbranche.
Medewerkers kunnen onder uiteenlopende contractvormen bij Please in dienst zijn. Deze contractvormen variëren van een uitzendcontract met een hoge mate van flexibiliteit tot een contractvorm voor onbepaalde tijd.


HRM-professionals bundelen krachten in crisistijd van Please Payroll thumbnail
12-06-2009

HRM-professionals bundelen krachten in crisistijd

Please Payroll en Putmans Advies gaan gezamenlijk ondernemers op personeelsvlak ondersteunen die hinder ondervinden van de crisis.

De huidige economische recessie heeft tot gevolg dat veel bedrijven maatregelen moeten nemen om het hoofd boven water te houden. Voor veel ondernemers is personeel het meest waardevolle maar ook het meest kostbare bedrijfskapitaal. Daarom leent het thema ‘Personeel in crisistijd’ zich in deze periode uitstekend voor het vergaren van extra kenn


Meer gebruik van payroll tijdens crisis van Please Payroll thumbnail
14-05-2009

Meer gebruik van payroll tijdens crisis

Payrollorganisatie Please Payroll uit Aarle-Rixtel rapporteert een omzetstijging in het urenvolume van ruim 27,5% over het eerste kwartaal van 2009 ten opzichte van dit zelfde tijdsvak in 2008.


Tweede nominatie ondernemersprijs voor Please Payroll van Please Payroll thumbnail
23-10-2008

Tweede nominatie ondernemersprijs voor Please Payroll

Payrollorganisatie Please Payroll is genomineerd voor de High Growth Awards 2008. De initiatiefnemer Port4Growth heeft dit deze week officieel bekendgemaakt. Eerder dit jaar is algemeen directeur Edwin Prijden namens Please Payroll genomineerd voor de prestigieuze titel ‘Entrepreneur of the Year 2008', georganiseerd door Ernst & Young. Beide ondernemersprijzen worden jaarlijks geïnitieerd om succesvol ondernemerschap in Nederland te stimuleren en te belonen.