Minder nieuwe caravans verkocht door misverstand rijbewijs

Minder nieuwe caravans verkocht door misverstand rijbewijs van Budgetcaravan

Door: Budgetcaravan  16-12-2008
Trefwoorden: Caravan, Caravan Trekken, Lichte Caravan

Wie bijvoorbeeld met een zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wil rijden moet een geldig Nederlands rijbewijs BE hebben, zo schrijft het CBR. Degene die voor 1 januari 1984 het rijbewijs behaalde kreeg namelijk automatisch het rijbewijs BE, na deze datum werd dit teruggebracht tot uitsluitend rijbewijs B. Dit resulteert in de nodige misverstanden over wat men dan nog mag trekken, het meest gehoorde misverstand is dat men dan alleen maar een caravan tot 750 kg mag trekken. Ook met het B rijbewijs mag men een (grote) caravan trekken mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. De wet schrijft hierover 3 regels waaraan voldaan moet worden:
1. Met het normale rijbewijs B mag men een caravan trekken waarvan het maximale gewicht (toegestane maximum massa voertuig) niet meer is dan het ledig gewicht (massa leeg voertuig) van de auto. Deze gegevens staan vermeld op het kenteken van caravan en auto.
2. De caravan met belading –plus- de auto met belading (toegestane maximum massa’s) mogen bij elkaar opgeteld niet zwaarder zijn dan 3500 kg.
3. De caravan met belading mag niet meer wegen dan wat op het kenteken van de auto vermeld staat bij “maximum te trekken massa”.
Pas als de gewichten zoals omschreven bij punt 1 en 2 boven deze waardes uitkomen heeft men het BE rijbewijs nodig. Punt 3 geldt altijd, ongeacht of men nu rijbewijs B of BE heeft.
Zo mag u met uw normale rijbewijs in combinatie met uw (lichte) auto (ledig gewicht tussen 900 en 1000 kg) in de meeste gevallen een caravan trekken voorzien van een goed vast bed en ruime zitgroep. Bijvoorbeeld een Citroen C3 met 1.4 benzine motor is voldoende om met een normaal rijbewijs een caravan voor 4 personen te mogen trekken.
Caravelair is op dit moment het meeste populaire merk caravan in relatie tot de verhouding gewicht/ rijbewijs en prijs, maarliefst 70% van de Caravelair modellen voldoet aan de rijbewijs B norm in relatie tot de meest verkochte auto’s in Nederland.
Reden genoeg voor ons kampeer minnend land om er in de toekomst weer volop lekker op uit te trekken met de caravan, genoeg mooie plekjes in Europa om in vrijheid te genieten. Ook met rijbewijs B!
Bronnen: CBR – RDW - ANWB – BOVAG – Caravelair Nederland – BudgetCaravan
Meer informatie:
Jurgen Janssens
BudgetCaravan
Heesakkerweg 41 – 5721 KN – Asten
Tel. 0493 440999
www.BudgetCaravan.nl
http://www.budgetcaravan.nl/Caravan/Informatie/rijbewijs_b_e_achter_b_caravan_trekken
[email protected]

Trefwoorden: Caravan, Caravan Trekken, Lichte Caravan, Rijbewijsb