Van Gansewinkel Groep keurmeesters gekwalificeerd door TÜV Nederland

Van Gansewinkel Groep keurmeesters gekwalificeerd door TÜV Nederland van TÜV Nederland QA B.V.

Door: TÜV Nederland QA B.V.  12-10-2011
Trefwoorden: Nederland, Veiligheid, Inspectie

 

Maarheeze, 5 Oktober 2011 - Dit jaar worden circa 25 monteurs binnen Van Gansewinkel opgeleid tot ‘TÜV Nederland Gekwalificeerd Keurmeester voor het keuren van de opbouw van voertuigen. Van Gansewinkel Groep is het eerste bedrijf in Nederland waar medewerkersonder toezicht van de certificatie- en keuringsinstelling TÜV Nederland onder de naam ‘T-SPEC’ zelfstandig keuringen verrichten.

T-SPEC is een door TÜV Nederland gefaciliteerd keuringssysteem. Het systeem voorziet in een opleiding tot keurmeester op diverse categorieën arbeidsmiddelen, inclusief de laad- en lossystemen, autolaadkranen, laadkleppen en afvalinzamelingssystemen van Van Gansewinkel. Ruud Kennis, Engineer Techniek en Innovatie bij Van Gansewinkel: “We deden al zelf APK-keuringen oponze voertuigen, maar voor de opbouw werd nog geen norm gehanteerd. Als internationaal, veiligheidsbewust bedrijf hebben we met T-SPEC gekozen voor een gerenommeerd keurmerk dat aansluit op onze behoeften.”

Eigenaren van arbeidsmiddelen hebben doorgaans de keuze of zij zelf hun materieel keuren zonder toezicht van een externe partij of laten keuren. T-SPEC combineert de voordelen van beide opties. Zo kunnen keuringen en onderhoud met elkaar worden gecombineerd voor een efficiëntere planning, profiteert de organisatie van de actuele kennis en kunde van TÜV Nederland en wordt de kwaliteit van de keuringen gewaarborgd. Daarnaast wordt het gemiddelde kennisniveau van alle keurmeesters verbeterd en wordt het personeel zich bewuster van veilig werken.

De eerste keuringen vonden in juli en augustus plaats. Ruud Kennis: “Zelf keuren is efficiënt, omdat we niemand meer hoeven in te huren en geen afkeur meer hebben. Bij onderhoudsbeurten plegen de gecertificeerde monteurs in één beweging onderhoud en repareren en keuren ze. Dit bespaart ons veel tijd en geld. TÜVNederland controleert de kwaliteit van onze keuringen vervolgens via steekproeven.“

De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte en wordt afgesloten met een examen. Zodra de keurmeester de opleiding met goed gevolg heeft doorlopen is hij in staat arbeidsmiddelen waarvoor hij is opgeleid onder toezicht van TÜV Nederland te keuren.

Huub Houben en Alex van de Wal (Technisch Centrum Eindhoven) deden op de T-SPEC-opleiding vooral theoretische kennis op. “Het is goed dat je de basis van de achterliggendewet- en regelgeving meekrijgt. De toegevoegde waarde van T-SPEC voor monteurs is dat zij zich bewuster worden van veiligheid in de gebruiksomgeving van arbeidsmiddelen. Iedereen kan dan in wezen onderdelen van de opbouw veilig bedienen. Nieuw voor de monteurs is dat er een keuringsrapport wordt ingevuld en ondertekend. De mogelijkheid van het combineren van onderhoud en keuringen zorgt er voor dat materieel vervolgens snel weer inzetbaar is.“

In de werkplaats bij Van Gansewinkel ziet men T-SPEC als een belangrijke stap in de veiligheidsketen.Harold Snippe, 1 monteur bedrijfswagens te Hoogeveen: “In mijn ogen zou de keuze voor het hanteren van het keurmerk voor alle regio’s moeten gelden. Dan sta je echt samen, groepsbreed, voor veiligheid. Van monteur tot materieelbeheerder tot beleidsmaker en alle anderen. Zonder vrijblijvendheid.” Ruud Kennis: “Dit jaar willen we deze aanpak in Nederland invoeren. Over invoering in andere landen moet nog worden beslist.”

Trefwoorden: Inspectie, Keuring, Nederland, Veiligheid

Contact TÜV Nederland QA B.V.

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van TÜV Nederland QA B.V.

TÜV Nederland aangemeld als keuringsinstelling voor CE Richtlijn Bouwproducten (89/106/EEG) van TÜV Nederland QA B.V. thumbnail
14-08-2012

TÜV Nederland aangemeld als keuringsinstelling voor CE Richtlijn Bouwproducten (89/106/EEG)

TÜV Nederland QA B.V. is op 7 augustus jongstleden officieel door de Europese Commissie aangemeld voor het uitvoeren van productcertificatie van de Richtlijn Bouwproducten.