Try-out concert Carnegie Hall in Breda

Door: Acustica Piano's  10-04-2009
Trefwoorden: Piano, Concert, Voorstelling

Op vrijdag 17 april geven twee jonge Nederlandse musici een try out concert in Breda. Het pianoduo Scholtes-Janssens is in voorbereiding op hun tournee door de Verenigde Staten, met als hoogtepunt een optreden in de befaamde Carnegie Hall in New York.

Hoewel nog jong kunnen ze al een respectabele muziek CV overleggen. Eén van hun laatste wapenfeiten (juli 2008) was het winnen de Ravel Award tijdens de IBLA Grand Prize International Music Competition op Sicilië, waar zij tevens de hoogste onderscheiding in ontvangst namen. Als direct gevolg daarvan zijn ze uitgenodigd voor een tournee door de Verenigde Staten met als hoogtepunt een optreden in de befaamde Carnegie Hall in New York.

De try-out op vrijdagavond 17 april vangt om 20.00 uur aan in de showroom van Acustica Piano's aan de Korte Huifakkerstraat te Breda. De pianozaak stelt haar zaal, vleugels en het nodige stemwerk gratis ter beschikking.

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door de Oosterhoutse vertakking van de organistatie Probus (The Association of Retired Professional and Business Personnel in localised Clubs through the World).

Het programma van dit pianoconcert in Breda ziet er als volgt uit;

  • F. Poulenc: Concert voor twee piano’s in d
  • C. Debussy: Petite suite
  • S. Rachmaninov: selectie uit ‘Six morceaux’ opus 11
  • Pauze
  • C. Saint-Saëns: Beethoven Variationen opus 35 -M. Ravel: La valse

 Kaarten voor het pianoconcert zijn te bestellen bij Harold Gosler (harold.gosler@online.nl) a 10 euro. Het aantal plaatsen is beperkt. 

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen een pianoduo sinds 2003. Zij begonnen beiden op zevenjarige leeftijd met piano spelen. Al snel werden zij aangenomen in de Jong Talent Klas van het Brabants Conservatorium (thans Fontys Conservatorium), waar zij les kregen van Ton Demmers. Nadat Lestari twee jaar vakopleiding gevolgd had in Tilburg, vervolgde Lestari haar studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij haar Bachelor eindexamen afsloot met een 9. Hiermee werd zij tegelijkertijd toegelaten tot de masteropleiding. In juni 2008 sloot zij haar master cum laude af.

Lestari won diverse prijzen op concoursen zoals het Prinses Christina Concours en het Steinway Concours. Ze gaf concerten in Nederland, België, Denemarken, Portugal, de Verenigde Arabische Emiraten en Peru. Gwylim studeert momenteel aan het Fontys Conservatorium, waar hij in juni 2008 de bachelorfase afsloot met een 10. Vanaf september 2008 zit hij in de masteropleiding, waar hij studeert bij Bart van de Roer. Ook hij won prijzen op diverse concoursen waaronder het Prinses Christina Concours en het Steinway Concours. Hij gaf concerten in Nederland, Jordanië en Denemarken en trad veelvuldig op als solist, in kamermuziekgezelschappen en met orkest.

Momenteel studeren Lestari en Gwylim als duo bij het internationaal vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Daarnaast volgen zij ook regelmatig lessen bij Bart van de Roer, Ton Demmers en Jan Wijn. Het duo volgde veel masterclasses in binnen- en buitenland bij onder andere Igor Roma, Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Peter Takács, en Menahem Pressler van het Beaux Arts Trio. Deze laatste werd uitgezonden op Nederland 3 in het programma ‘Sonja, de meester en de leerling’.

Gwylim en Lestari waren ook als duo succesvol op het Prinses Christina Concours, waar zij in 2003 en in 2004 een eerste prijs wonnen en een eervolle vermelding in de Nationale finale. Ze traden op in Nederland, Duitsland, Denemarken, Italië, Polen en Israel, en speelden in vrijwel alle grote zalen in Nederland. In 2005 speelden zij enkele malen met het Brabants Orkest als gevolg van gewonnen prijzen op het Prinses Christina Concours. In oktober 2006 traden zij op in Denemarken op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade, waar zij concerten gaven in Kopenhagen en Esbjerg. In augustus 2007 namen zij deel aan de Tel-Hai International Piano Master Classes in Israel, waar zij vele masterclasses volgden en diverse malen optraden in Sde Boker en Tel Aviv (Museum of Art). Zij waren daar de winnaars van de Sara Lahat Duo Price, voor het beste duo van deze cursus.

Trefwoorden: Carnegie Hall, Concert, Conservatorium, Piano, Piano Concert, Pianoconcert, Piano's, Voorstelling