RKD Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie kiest DISC Blue Laser

Door: Disc Nederland  21-09-2006

RKD kiest voor een DISC Blue-laser archief.

Digitale archivering voor historische archieven

Breda, 22 september 2006. Het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) heeft voor de opslag van haar digitale collectiegegevens een digitaal archiveringssysteem van DISC gekozen.
Het door DISC geleverde Library/Jukebox systeem is gebaseerd op een geautomatiseerde robot oplossing op basis van de allernieuwste technologie met optische Blue-laser discs.
““ Wij hebben voor DISC gekozen omdat we hiermee een ongekend grote opslagcapaciteit en een betrouwbare lange termijn archiverings oplossing hebben voor onze digitale archieven “ aldus de heer Bert Warmelink zakelijk adjunct directeur RKD.
Het DISC archiefsysteem biedt het RKD als basis een opslagcapaciteit van 13TB voor de opslag van alle digitale documenten in ongeacht welk formaat (TIFF,JPG,XML,Doc,PDF etc.) Deze opslagcapaciteit kan nog uitgebreid worden om toekomstige ontwikkelingen op te vangen. De gebruikte schijfjes ter grootte van een DVD´tje bieden een opslagcapaciteit van 50GB per disc en de DISC archief systemen bieden ruimte voor maximaal 700 schijfjes. Er kan gekozen worden voor WORM of Rewritable ( herschrijfbare) discs zodat er een keuze is voor langdurig of korte termijn bewaren van de digitale gegevens. De Blue-laser schijfes hebben een minimale bewaartermijn van 50 jaar.
“ De systemen van DISC zijn uitgerust met Blue-laser schijfjes ( of DVD´s) en fungeren als een Library/Jukebox die als centraal archief wordt geintegreerd d.m.v de bijgeleverde filesysteem software “Jukebox Manager” van PoINT in het netwerk van de gebruiker. De gebruiker ziet geen losse schijfjes maar een groot archief met mappen. Gezien het aantal schijfjes wat in een DISC systeem past kunnen we een opslagcapaciteit bieden tot maar liefst 35TB per systeem wat de behoefte aan duurzame archivering kan invullen” aldus Bert Antenne directeur van Disc Nederland.
Het RKD ( www.rkd.nl) is één van de belangrijkste kunsthistorische kenniscentra in de wereld.
De collecties van het RKD hebben betrekking op de Westerse kunst vanaf de Middeleeuwen tot heden. De Nederlandse kunstdocumentatie staat hierbij centraal.
De unieke verzameling van het RKD is opgebouwd uit vier componenten, namelijk beelddocumentatie, persdocumentatie, archivalia en de bibliotheek. De verzameling omvat miljoenen afbeeldingen.
Disc Nederland BV is de Nederlandse vestiging van de Duitse fabriek DISC GmbH welke automatische optische dataopslag systemen ontwikkelt en produceert met opslagcapaciteiten tot 35 Terabyte.Hierbij concentreert de specialist in optische Library/Jukebox systemen zich op mediatechnologie op basis van o.a. DVD en Blue-Laser disks. De oplossingen van DISC zijn zeer geschikt voor de lange termijn opslag van allerlei digitale computer gegevens welke veiliggesteld moeten worden . Middels de optische technologie zijn bewaartermijnen mogelijk van 30 tot 50 jaar. De systemen worden o.a. toegepast in de industrie,de medische sector, gemeenten en overheden, musea, banken en verzekeraars, video en audio archivering en algemene automatiserings omgevingen waar veel digitale opslagruimte benodigd is.