GE Fleet Services introduceert programma milieubewust en veilig rijgedrag zakelijke automobilist

Door: Ge Fleet Services  04-10-2006

GE Fleet Services introduceert programma om milieubewust en veilig rijgedrag zakelijke automobilist positief te beïnvloeden

’s-Hertogenbosch, 4 oktober 2006. Vanaf vandaag biedt GE Fleet Services haar klanten het berijderprogramma Green & Safe Solutions aan. Hiermee kunnen bedrijven hun berijders bewuster maken van de impact die hun rijgedrag heeft op milieu en verkeersveiligheid, met als uiteindelijk doel het rijgedrag te verbeteren. Het rijgedrag van de berijders worden gemeten op: brandstofverbruik, niet verhaalbare schades, bekeuringen, banden en remblokken. Het programma is in nauwe samenwerking met de klant tot stand gekomen. Bedrijven kunnen per meetpunt zelf aangeven welke norm ze willen hanteren. In de online applicatie hebben ze inzage in het rijgedrag van hun berijders van de afgelopen 365 dagen en hoe berijders scoren ten opzichte van de door hen bepaalde norm. Een berijder kan groen, geel, oranje of rood scoren. Per kleur, anders dan groen, worden acties geïnitieerd. Van een informatieve e-mail tot een corrigerende rijopleiding. Uniek aan het programma is dat het berijder gestuurd is, niet kenteken, alles geautomatiseerd is en er direct acties gekoppeld zijn aan de scores.

Concrete acties
Alexander Prinssen, Commercial Director GE Fleet Services: “Het is voor het eerst dat wagenparkbeheerders, naast de al bestaande rapportages, een concrete tool in handen hebben gekregen waarbij de rapportage direct gekoppeld is aan concrete acties om het gedrag positief te beïnvloeden. Op basis van de berijdergegevens, afgezet tegen de norm, valideert het programma de score per item en kleurt deze groen, geel, oranje of rood. Dit geeft aan waar de berijder zich qua rijgedrag bevindt. Bij geel begint de ‘gevarenzone’ en vanaf dat moment wordt de berijder aangesproken. De klant is altijd in de driver seat. Wij faciliteren en adviseren, maar de klant drukt uiteindelijk op de knop. Dit doen we via persoonlijke e-mails, verplichte deelname aan online cursussen en in een rood stadium zelfs via op maat gemaakte, praktische rijopleidingen. Het belonen van ‘groene berijders’ kan op diverse manieren. Altijd in overleg met de klant. De eerste reacties van onze klanten na een pilot zijn buitengewoon positief.”

Canon
Canon is een van de eerste klanten van GE Fleet Services die met dit programma gaat werken en actief betrokken was bij de testfase. Volgens Paul Miltenburg, Management Procurement & Facilities, sluit het programma naadloos aan bij de filosofie van Canon: “Hiermee kunnen we, met inachtneming van het milieu en de samenleving, ons succes maximaliseren. Het geeft diepgaand inzicht in rijgedrag waar we onze berijders gericht op kunnen aanspreken. GE Fleet Services heeft dit op een zeer gebruiksvriendelijke en praktijkgerichte manier mogelijk gemaakt. We hebben nu concrete handvaten om het rijgedrag van onze berijders, indien nodig, te beïnvloeden. Een goede zaak want onze mensen zijn tenslotte ook de belangrijkste ambassadeurs voor de kracht van onze onderneming. Bovendien heeft verbetering van veiligheid ook een positief effect op ziekteverzuim.”

Ecomagination
De introductie van het berijderprogramma Green & Safe Solutions past binnen de ‘ecomagination-strategie’ van GE Fleet Services en haar moederbedrijf GE. Begin 2005 brak voor GE met ‘Ecomagination’ een nieuw tijdperk aan. GE ontwikkelt hierin voor haar klanten nieuwe producten en diensten die zowel milieu- als kostenbesparend zijn. Tot op heden heeft GE wereldwijd meer dan 10% verbetering gezien in energie-efficiency en -reductie in CO2 uitstoot