Heliview: investeringen in PABX gaan door ondanks opkomst IP telefonie

Door: Heliview Nederland  14-04-2006
Trefwoorden: Communicatie, It, Pabx

Ondanks de opkomst van IP telefonie, al door 6% van alle organisaties met meer dan 20 werknemers gebruikt en binnen twee jaar ruim 20%, blijft een groot deel van de zakelijke markt investeren in traditionele telefonie oplossingen. Eén op de zes organisaties heeft in 2005 nog geïnvesteerd in vervanging of uitbreiding van de PABX. Dit blijkt uit de Heliview Fixed Voice Monitor, onderzoek onder 600 organisaties.

Van alle organisaties met meer dan 20 werknemers beschikt 92% over een PABX. Dit zijn bijna 50.000 organisaties, waarvan er ruim 7.300 organisaties in 2005 nog hebben geïnvesteerd. Ook in 2003 en 2004 is intensief geïnvesteerd door 20% van de PABX gebruikers. Dat investeringen noodzakelijk blijven om de huidige telefonie infrastructuur zeker te stellen lijkt logisch. Van alle gebruikte telefooncentrales is immers 35% zes jaar of ouder. 8% is zelfs voor 1995 aangeschaft. Overigens is de beschikbare capaciteit van de aanwezige centrales nog ver onderbenut. Er is sprake van ruim 4,6 miljoen interne aansluitingen en er zijn slechts 2,6 miljoen toestellen daadwerkelijk aangesloten. In de markt voor bedrijfstelefooncentrales bij organisaties met meer dan 20 werknemers is Siemens marktleider met een aandeel van 31%. Verder zag Alcatel haar aandeel groeien en bleven de marktposities in 2005 van Panasonic en Avaya nagenoeg gelijk.

Heliview ziet tenslotte dat steeds meer werknemers met een mobiele aansluiting er geen vaste aansluiting meer op na houden. In de totale Nederlandse markt zijn er circa 800.000 werknemers die uitsluitend een mobiele telefoon hebben. Twee jaar geleden waren dit iets meer dan 700.000 werknemers. Deze ontwikkeling is vooral in de overheidssector te zien.


Trefwoorden: Communicatie, Ipo-telefonie, It, Pabx,

Contact Heliview Nederland

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share