K&S Decor ontwerpt en bouwt replica’s, walvissen, oude bomen en Efteling figuren.

Door: K & S Decor  20-03-2007

17/08/2005 - BREDA - "BN de Stem"
K&S Decor ontwerpt en bouwt replica’s
Walvissen en oude bomen

Door Ron Gregoor

Woensdag 17 augustus 2005 - BREDA – Een zegelboom zoals die honderden miljoenen jaren geleden hier groeide. Walvissen, tijgers, Efteling-figuren en rotspartijen. Het Bredase bedrijf K&S Decor ontwerpt en bouwt die replica’s, maar ook decors en rekwisitoren voor themaparken en dierentuinen.

Directeur René Smeets stond een paar weken geleden midden in de evolutieroute van de Hortus Botanicus in Amsterdam naast zijn zegelboom, een replica van een boom die 270 miljoen jaar geleden hier voorkwam. „Hoe oud is die boom nou“, vroeg een toevallige passant. „Twee weken“, antwoordde Smeets, waarop de passant hem uitlachte.

K&S Decor is gespecialiseerd in het repliceren van bomen, maar vooral van dieren en andere figuren. De Efteling, diergaarde Blijdorp, het Dolfinarium en Burgers Zoo zijn vaste klanten van K&S.

Zo’n vijftien jaar geleden werkte Smeets nog bij De Efteling. Hij was een van de acht vormgevers, die Droomvlucht realiseerden. „Als kind al droomde ik ervan om dit werk te doen“, zegt hij. En dan het liefst in een eigen bedrijf. Hij bouwde met een vriend een loods aan de Emerweg en ging aan de slag. Sinds acht jaar zit hij op het bedrijventerreintje aan de Teteringsedijk.

Meubelzaak Sateliet aan de Haagweg was zijn eerste klant. „We maakten een stand voor een beurs“, weet hij nog. En toen kwam al snel Blijdorp. „In de loop der jaren hebben we er bijna alle speelelementen weggezet“, zegt hij.

Leefwijze

Dat verdient enige uitleg. Blijdorp wil niet alleen de dieren in een kooi laten zien, het wil de bezoekers wat meegeven over de leefwijze van de dieren. Smeets: „De vertrekken waarin de dieren zitten, worden steeds groter, waardoor de dieren minder zichtbaar worden. Met name kleine kinderen verliezen dan al gauw de aandacht. Vandaar dat Blijdorp speelelementen van die dieren bij de verblijven zet. Kleine kinderen kunnen daarop spelen. De replica’s vertellen bovendien hoe en waar de dieren leven. Blijdorp staat er vol van en wij hebben ze allemaal gemaakt.“

Droomvlucht

De Efteling is ook zo’n grote klant van K&S. Het bedrijf verzorgt de decoraties van de winter-, lente-, zomer- en herfst-Efteling en maakt de nieuwe bomen in Droomvlucht en de maskers van de pratende bomen. De rotspartijen in Burgers Zoo zijn gemaakt door K&S, net als de nagemaakte dolfijnen in het Dolfinarium.

Maar het pronkstuk van het Bredase bedrijf is toch de oude zegelboom. Die is van kunststof, maar niemand ziet dat. „Aan de hand van oude afdrukken hebben we de boom kunnen reconstrueren. Dat is een gigantisch karwei geweest, want de boom bestaat uit kleine stukjes, de zegeltjes. Alles wordt met de hand gebeeldhouwd. En het moet vooral heel stevig zijn, het mag niet kapot kunnen. Wij zetten er het liefst bordjes bij met de tekst: ‘verboden af te blijven’.“

Kunstacademie

Smeets werkt samen met zijn personeelsleden Marnix van de Vijver en Angie Cotrotsos, allebei afgestudeerd aan de kunstacademie, aan de decors en replica’s. „Het is echt beeldhouwen.“