UCB en Biogen Idec gaan samenwerken aan orale behandeling van Multiple Sclerose

Door: Ucb Pharma  04-10-2006
Trefwoorden: Samenwerking

De ondernemingen zullen gezamenlijk een klein molecule ontwikkelen en commercialiseren dat thans onderzocht wordt voor de behandeling van de "relapsing-remitting" vorm van multiple sclerose

Brussel, België en Cambridge, MA - 2 oktober 2006 - 10:01 CET - UCB (Euronext Brussels: UCB) en Biogen Idec (NASDAQ: BIIB) kondigden vandaag een globale samenwerking aan voor de gezamenlijke ontwikkeling en commercialisering van CDP323 voor de behandeling van relapsing-remitting multiple sclerose (MS) en andere potentiële indicaties. CDP323 is een klein molecule dat oraal actief is als alfa4-integrin-inhibitor, waarmee naar verwachting volgend jaar fase II klinische studies zullen worden begonnen.

Volgens de termen van de overeenkomst zal UCB initiële en bijkomende betalingen krijgen van meer dan 200 miljoen US dollars bij het behalen van ontwikkelings- en verkoopsdoelstellingen. Bovendien zal Biogen Idec significant bijdragen tot de kosten van de fase II en fase III klinische proeven. Alle kosten voor de commercialisering evenals de winsten zullen gelijk verdeeld worden.

«Multiple Sclerose treft wereldwijd meer dan een miljoen individuen en wij zijn verheugd over onze samenwerking met Biogen Idec voor ons programma met CDP323. CDP323 is ontstaan uit de diepgaande inzichten van UCB in de biologie en de scheikunde van integrinen en van hun interactie met dit moeilijke aangrijpingspunt. De uitstekende resultaten van onze fase I resultaten moedigen aan om snel over te gaan tot fase II studies bij patiënten met MS. Wij zijn van mening dat als de studies tot goede resultaten leiden, CDP323 een werkelijk verschil zou kunnen betekenen voor MS-patiënten met deze ernstige en invaliderende ziekte," zo verklaarde Melanie Lee, Executive Vice President, Research & Development voor UCB.

«Wij zoeken altijd ons arsenaal voor de behandeling van MS te versterken en uit te breiden," aldus nog Al Sandrock, Senior Vice President, Neurology Research and Development voor Biogen Idec. "Een nieuwe efficiënte orale behandeling zou een aanwinst zijn in de ruime portfolio van producten en potentiële behandelingen die door Biogen Idec ontwikkeld worden voor de behandeling van deze ernstige ziekte. Wij zijn verheugd dat UCB beslist heeft samen met ons aan dit veelbelovende programma te werken."


Over CDP323
CDP323 is een klein molecule, dat oraal zeer actief is als prodrug van een antagonist van alfa4-integrinen. De veiligheid, de tolerantie en het farmacokinetische profiel van CDP323 werden in drie afzonderlijke fase I studies bij gezonde vrijwilligers geëvalueerd. CDP323 werd goed verdragen met een profiel van bijwerkingen dat vergelijkbaar is met placebo. Gegevens uit deze studies werden gemeld op het European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) in 2006.


Over Multiple Sclerose
MS is een chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel die in Noord-Amerika ongeveer 400.000 individuen treft en meer dan een miljoen individuen wereldwijd. Het is een ziekte die meer vrouwen dan mannen treft, met een begin dat zich typisch situeert tussen de leeftijden van 20 en 50 jaar. MS wordt veroorzaakt door beschadiging van het myeline, de beschermende omhulling rond zenuwvezels in het centraal zenuwstelsel, waardoor boodschappen van de hersenen naar het lichaam verstoord worden. De symptomen van MS kunnen gezichtsproblemen, evenwichtsverlies, gevoelloosheid, loopmoeilijkheden en verlamming omvatten.


Over UCB
UCB (www.ucb-group.com) is een toonaangevend, wereldwijd aanwezig biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op het onderzoek, de ontwikkeling en de commercialisering van vernieuwende farmaceutica en biotechnologische producten voor aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, allergische/respiratoire aandoeningen, immuunziekten en inflammatoire aandoeningen en de oncologie. UCB wil een toonaangevende positie bekleden in de categorieën van ernstige ziekten. UCB heeft meer dan 8.300 mensen in dienst in 40 landen. In 2005 realiseerde het bedrijf een opbrengst van €2,3 miljard. UCB staat genoteerd op de beurs Euronext Brussels.
Over Biogen Idec
Biogen Idec creëert nieuwe standaarden voor behandeling op de terreinen van oncologie, neurologie en immunologie. Als wereldwijd leider in de ontwikkeling, productie en commercialisering van nieuwe behandelingen zet Biogen Idec wetenschappelijke ontdekkingen om in vorderingen in de menselijke gezondheidszorg. Bezoek www.biogenidec.com voor persmededelingen en bijkomende informatie over de onderneming

Trefwoorden: Samenwerking