Veiling taxiritten zorgt voor marktwerking in taxibranche

Veiling taxiritten zorgt voor marktwerking in taxibranche van Taxiplein.nl

Door: Taxiplein.nl  02-03-2007
Trefwoorden: Taxi, Schiphol Taxi, Taxi Schiphol

Passagiers kunnen op eenvoudige manier hun taxirit ter veiling aanbieden

Vanaf de deregulering van de taxibranche in 2000 is de overheid druk bezig geweest om de marktwerking in de taxibranche op gang te brengen. Tot op heden zijn er echter eerder meer dan minder regels gekomen. Van een deregulering en daardoor een betere marktwerking is na 7 jaar dan ook nog nauwelijks sprake. Er is nu door www.taxiplein.nl een nationale taxistandplaats in de markt gezet die volgens de bedenkers landelijk voor deze marktwerking gaat zorgen. Op deze virtuele taxistandplaats kunnen taxiritten ter veiling worden aangeboden.

Taxiplein.nl denkt de oplossing voor marktwerking in de Nederlandse taxibranche in handen te hebben. Zij hebben een website ontwikkeld, waar passagiers en taxibedrijven elkaar ontmoeten. De website is nu enkele maanden operationeel. Zowel zakelijke als particuliere passagiers kunnen op deze website gratis hun ritten ter veiling aanbieden. Dat is nog niet alles, óók taxibedrijven kunnen hun ritten die minder goed in hun planning passen gratis ter veiling aanbieden, toch handig voor een taxibedrijf als alles in de planning even samenvalt en men komt een voertuig of een chauffeur tekort.

Taxibedrijven die zich bij www.taxiplein.nl aansluiten kunnen op ritten bieden die op de website geplaatst zijn, en zo hun planning optimaliseren. Eerder werden er al dergelijke sites op de markt gebracht door bijvoorbeeld KNV en rittenveiling. Deze sites zijn echter niet geslaagd omdat ze zich maar op één doelgroep richtte. Zo kon bij de site van het KNV, die inmiddels alweer verdwenen is, alleen onderlinge capaciteit van taxibedrijven worden uitgewisseld, en bij de site van rittenveiling kunnen alleen particuliere klanten hun rit op de site plaatsen.

Het unieke van www.taxiplein.nl is dat dit totaalconcept interessant is voor alle deelnemende partijen, namelijk; de zakelijke passagier heeft zijn vervoersopdrachten goedkoop op één plaats geconcentreerd, de particuliere passagier krijgt de voordeligste taxi waar hij naar op zoek is, en het taxibedrijf kan zijn planning maximaal optimaliseren, door ritten via de website in te kopen of juist uit te besteden. Hierdoor zal de stilstand van taxi's, lege retourritten en piektijden bij de aangesloten taxibedrijven afnemen, de bezettingsgraad zal daarentegen toenemen.

Scherpere biedingen op ritten zullen hiervan een logisch gevolg zijn. Bij de zakelijke klant kan er zelfs een uitvoeringsgarantie worden afgegeven, al zal dit dan misschien wel enigszins ten koste gaan van de goedkoopste ritprijs. Ook in maatschappelijk opzicht is er een belangrijk winstpunt: efficiënter autogebruik en dus minder belasting voor het milieu. Er zijn op dit moment al ruim 1500 passagiers op de site actief, in die tijd zijn er ongeveer evenveel ritten geplaatst. Van de geplaatste ritten is 4 procent daadwerkelijk tot uitvoering gekomen. Dit is nog een vrij laag percentage maar zal in de nabije toekomst ongetwijfeld stijgen.

Voorts zijn er momenteel 30 taxibedrijven lid van Taxiplein.nl. Er is nog geen landelijke dekking maar ook dit zal een kwestie van tijd zijn. De taxibedrijven hebben per slot van rekening met enkele mislukkingen op dit gebied te maken gehad, waardoor zij enigszins sceptisch staan tegenover weer een nieuwe poging.

Echter door het allesomvattende concept van Taxplein.nl, waarmee alle doelgroepen hun voordeel kunnen doen, mag de opzet van deze website dan ook niet vergeleken worden met voorgenoemde pogingen.

Er is héél goed over nagedacht, waardoor dit concept wel eens dé taxistandplaats van de toekomst zou kunnen worden, aldus een woordvoerder van www.taxiplein.nl.

meer info: www.taxiplein.nl

Trefwoorden: Directievervoer, Goedkoop Taxivervoer, Goedkope Taxi, Online Taxi, Schiholtaxi, Schiphol Taxi, Taxi, Taxi Online, Taxi Schiphol, Taxi Vervoer Vip Vervoer, Taxibus, Taxivervoer,