Consument kan in 2013 meer dan 500 euro besparen op zorgverzekering

Door: Geld.nl BV  19-11-2012
Trefwoorden: Zorgverzekering

Uiterlijk vandaag mogen zorgverzekeraars nog hun premies voor 2013 bekend maken en dan kan het grote vergelijken gaan beginnen. De meeste verzekeraars hebben echter al hun premies bekend gemaakt en het goede nieuws is: je kunt als consument tot ruim 500 euro per jaar besparen op de zorgverzekering. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Geld.nl. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering bedraagt, volgens de site, ruim 320 euro per jaar. “Daar komt nog eens bij dat het verhogen van het eigen risico een besparing tot gemiddeld 224 euro per jaar kan opleveren”, voegt Amanda Bulthuis van Geld.nl hier aan toe.

Besparen op basiszorgverzekering
Gemiddeld kost een basiszorgverzekering in 2013 ruim 1.250 euro per jaar. Maar de verschillen zijn groot. Voor de goedkoopste zorgverzekering, Zekûr van Univé, betaal je 92,50 per maand en bij de duurste verzekering, Zilveren Kruis Achmea Selectief Polis, betaal je 118,50 per maand. “Dit scheelt per jaar dus  320 euro. Dus overstappen van zorgverzekeraar loont”, stelt Bulthuis. “En voor de dekking  hoef je het ook zeker niet te laten. De vergoedingen in de basisverzekering zijn immers door de overheid vastgesteld en dus bij elke verzekeraar nagenoeg hetzelfde.”

Eigen risico verhogen?
Ook door het eigen risico te verhogen, kan de consument, volgens Geld.nl, honderden euro’s besparen per jaar. Elke Nederlander heeft in 2013 een verplicht eigen risico van 350 euro per jaar. Dit wil zeggen dat je de eerste 350 euro van de gemaakte zorgkosten zelf moet betalen. Daar bovenop kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico tussen de 100 en 500 euro. In ruil voor een hoger eigen risico geven verzekeraars een korting op de premie. Deze kan oplopen tot gemiddeld 224 euro per jaar voor wie een vrijwillig eigen risico van 500 euro heeft. Maar ook bij een vrijwillig eigen risico van 100 euro kan al gemiddeld 40 euro per jaar worden bespaard.

“Het verhogen van je eigen risico is vooral financieel aantrekkelijk voor mensen die nauwelijks gebruik maken van zorg”, zegt Bulthuis. “Maar het vraagt wel om een goede afweging. Als je namelijk met onverwacht hoge zorgkosten te maken krijgt en je hebt gekozen voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro, kun je tot wel 850 euro zelf moeten betalen. Het is daarom ook verstandig wat geld achter de hand te houden voor onverwachte zorgkosten.”

Nog meer besparen op de zorgverzekering?
Naast een goedkope basisverzekering kiezen en het verhogen van het eigen risico, zijn er nog tal van andere zaken waar je als consument op kunt besparen als het gaat om de basisverzekering. “Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je aanvullende verzekeringen”, adviseert Bulthuis. “Als je een aanvullende zorgverzekering hebt en hier het afgelopen jaar geen gebruik van hebt gemaakt of slechts enkele euro’s vergoed hebt gekregen, dan kan het verstandig zijn deze verzekering op te zeggen.” Daarnaast zijn sommige zorgkosten zo laag dat het misschien wel goedkoper is deze zelf te betalen dan je aanvullend te verzekeren, hierbij kun je denken aan consulten voor de tandarts of het gebruik van de anticonceptiepil. Over Geld.nlGeld.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite voor financiële producten. Maandelijks raadplegen ongeveer 200.000 Nederlanders de vergelijkingen op Geld.nl.

Trefwoorden: Zorgverzekering

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.