Consument moet verzekering kiezen zonder informatie gecontracteerde zorgaanbieders

Door: Geld.nl BV  18-12-2012
Trefwoorden: Geld, Zorgverzekering

Bij een groot deel van de zorgverzekeraars is nog niet volledig bekend welke zorgverleners in 2013 zijn aangesloten, dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. “Dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn, zorgt ervoor dat consumenten geen goede keuze kunnen maken, terwijl ze nog maar twee weken hebben om hun huidige verzekering op te zeggen als ze willen overstappen”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Veel verzekeraars werken met gecontracteerde zorgaanbieders. Als de consument kiest voor deze aanbieders, krijgt deze een uitgebreidere vergoeding dan bij niet-gecontracteerde aanbieders. Er zijn ook zorgverzekeringen waarbij de verzekerde uitsluitend een vergoeding krijgt als hij voor een gecontracteerde aanbieders kiest, de zogenoemde naturapolissen.

“Als je overweegt over te stappen naar een naturaverzekering, is het erg belangrijk goed te controleren of bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut of het ziekenhuis van jouw keuze is aangesloten”, legt Bulthuis uit. “Dit kan via de zorgzoeker op de website van je verzekeraar. Nu echter nog niet alles bekend is voor 2013, kun je deze afweging niet goed maken en blijft kiezen voor een naturaverzekering een gok. Je moet dan maar afwachten of jouw arts volgend jaar ook is aangesloten.”

Informatie gecontracteerde zorgaanbieders ontbreekt
Bij het grootste deel van de zorgverzekeraars staan voor huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen alleen contracten tot en met 2012 vermeld. Voor nagenoeg alle grote spelers, zoals VGZ, Menzis, CZ en Achmea geldt dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn.

VGZ laat weten inmiddels nog eens goed naar de overzichten van haar verzekeraars te hebben gekeken en dat waar nu contractdata voor 2012 staan door consumenten gewoon 2013 kan worden gelezen.

Langdurig onderhandelingsproces met zorgaanbieders
Dat het zorgverzekeraars niet lukt om in de overstapperiode al een complete lijst van gecontracteerde aanbieders te presenteren, komt volgens Achmea-woordvoerder, Christine Rompa, doordat er onderhandeld moet worden met wel duizenden aanbieders. “Deze onderhandelingen verlopen niet met elke aanbieder even snel”, stelt Rompa. “Maar we streven er wel naar de contracten steeds sneller rond te krijgen. Zodat we in de overstapperiode compleet kunnen zijn.”

“Honderd procent compleet zijn in de overstapperiode zal waarschijnlijk nooit lukken”, vult Eno-woordvoerder Nynke Wiersma aan. “We streven het natuurlijk wel na, maar er zijn zoveel partijen die het onderhandelingsproces beïnvloeden dat het lastig blijft. Naast de verzekeraars en zorgaanbieders, spelen bijvoorbeeld ook overheidsmaatregelen een rol. Zo werden dit jaar pas vrij laat de tandartstarieven voor het komend jaar bekendgemaakt. Als er zo’n besluit wordt genomen, moeten we weer opnieuw gaan onderhandelen, waardoor het proces langer gaat duren.” Eno is de moederorganisatie van verzekeraars Salland en Energiek.

Wil je overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar is nog niet duidelijk of de zorgaanbieders van jouw keuze is aangesloten, neem dan altijd contact op met die verzekeraar, raadt Bulthuis aan. “De verzekeraar kan je dan vertellen hoe het staat met de onderhandelingen en of er een intentie is dat de aanbieder van je keuze wordt aangesloten. Daarnaast geldt voor afspraken, zoals operaties of fysiotherapiebehandelingen, die al gemaakt zijn in 2012 dat deze door de nieuwe verzekeraar in veel gevallen gewoon worden gerespecteerd. Het is echter wel verstandig om ook hierover contact op te nemen met de verzekeraar voor je besluit over te stappen.”

Over Geld.nl
Geld.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite voor financiële producten. Maandelijks raadplegen ongeveer 200.000 Nederlanders de vergelijkingen op Geld.nl.  

Trefwoorden: Geld, Zorgverzekering

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.