Eigen risico verhogen minder populair

Door: Geld.nl BV  24-12-2014
Trefwoorden: Zorgverzekering

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. “Van de mensen die tot nu toe zijn overgestapt via onze site, kiest ongeveer 20 procent voor een hoger eigen risico. Dit was vorig jaar nog 27 procent”, licht Sieto de Vries van Geld.nl toe. De afgelopen jaren steeg juist elk jaar het aantal mensen dat koos voor een hoger eigen risico. Van de consumenten die hun eigen risico verhogen, kiest het grootste deel traditioneel voor het maximale eigen risico. Dit is 875 euro (375 euro verplicht + 500 euro vrijwillig) in 2015. Geld.nl ziet dat 16 procent van de overstappers kiest voor dit eigen risico bedrag. Dit was in 2014 nog 23 procent. Opvallend is dat bij een extra eigen risico van 100 euro we juist een stijging zien. Hiervoor kiest ruim 2 procent. Terwijl dat voorgaande jaren 1,5 procent was. Verplicht eigen risico te hoog geworden? Volgens de Vries duidt dit erop dat mensen het risico te groot vinden worden. “Het eigen risico stijgt in 2015 naar 375 euro (was 360 euro in 2014). Verhoog je dit met 500 euro en heb je onverwacht toch zorg nodig, dan moet je misschien wel ineens 875 euro betalen. Dit voelt voor veel mensen als een groot risico, waardoor ze liever voor een lager bedrag kiezen of hun eigen risico helemaal niet verhogen.” Hoge rekening schrikt af De grote zorgverzekeraars Achmea, Menzis en CZ vinden het allemaal nog te vroeg om cijfers te geven of om te spreken over trends. Een woordvoerder van Achmea geeft wel aan dat vorig jaar al duidelijk was dat minder mensen bij hen voor het maximale eigen risico gaan en meer kiezen voor bijvoorbeeld een vrijwillig eigen risico van 100 euro. Dit zijn vaak mensen die ook het jaar ervoor een maximaal eigen risico hadden en ineens toch zorg nodig hadden. Toen werden ze geconfronteerd met de rekening en zijn ze erachter gekomen hoe duur zorg eigenlijk is.” Financieel risico valt mee Toch valt het financiële risico wat je loopt eigenlijk wel mee, stelt De Vries. “Kies je voor een maximaal eigen risico, dan krijg je gemiddeld 236 euro korting op je premie per jaar. Als je dit verrekent met de 500 euro extra risico die je loopt, is het financiële risico dus eigenlijk maar 264 euro. Een bedrag dat voor veel mensen wel is te overzien.” Maar je eigen risico verhogen blijft natuurlijk alleen een slimme keuze als je weet dat je het geld kunt betalen als je ineens toch zorg nodig hebt. Omdat dit risico enigszins op te vangen, kun je het bedrag dat je uitspaart aan premie op een spaarrekening zetten, raadt De Vries aan. “Heb je toch zorg nodig, dan kun je de kosten deels betalen met dit gespaarde geld. En als je het hele jaar geen zorg nodig hebt, heb je een mooi extraatje aan het einde van het jaar.”

Trefwoorden: Zorgverzekering

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.