Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

Door: Geld.nl BV  11-09-2013
Trefwoorden: Sparen, Spaarrente

Na jaren van rentedalingen is er eindelijk weer eens goed nieuws voor spaarders. Verschillende banken hebben de afgelopen weken hun depositorentes verhoogd. Maandag verhoogde NIBC Direct de 5-jaarsdeposito rente van 2,6 naar 3 procent. “Zulke grote rentestijgingen hebben we de laatste jaren nauwelijks meer gezien”, stelt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Met name door de stijgende kapitaalmarktrentes, lijkt het tij dan nu toch eindelijk te keren op de spaarmarkt.” Sinds de laatste week van augustus wordt de spaarmarkt overspoelt met rentestijgingen voor deposito’s. ING Bank, ABN AMRO, Anadolubank en Triodos Bank verhoogden de rentes van verschillende looptijden met 0,1 tot 0,3 procent. Vooral bij de looptijd van 5 jaar zijn veel renteverhogingen te zien. In augustus was de hoogste rente voor deze looptijd nog 2,85 procent, bij Centraal Beheer. Inmiddels is de hoogste rente voor een deposito van 5 jaar 3 procent, bij Anadolubank en NIBC Direct. Bij deze laatste betreft de renteverhoging een actie in verband met het 5-jarig bestaan van de bank. Stijgende rente staatslening De stijging van de depositorentes wordt vooral veroorzaakt door de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De rentes voor staatsleningen zijn sinds begin augustus flink gestegen. Zowel de rentes voor 5- en 10-jaars staatsleningen stegen met ongeveer 0,3 procent. “Op deze rentetarieven baseren de banken hun depositorentes”, legt Bulthuis uit. “Het is dus logisch dat de spaarrentes deze trend volgen.” Zowel ING, Triodos als Anadolubank bevestigen dat de kapitaalmarktrentes voor hen de voornaamste reden zijn voor de rentestijgingen. Financiering hypotheekportefeuille Naast de kapitaalmarktrente speelt de financiering van de hypotheekportefeuille voor veel banken op dit moment een grote rol in hun spaarrentebeleid, voegt Bulthuis toe. De totale hypotheekschuld van alle Nederlanders is één van de grootste in Europa. Om deze hypotheekleningen te kunnen financieren, hebben banken twee mogelijkheden: geld aantrekken op de kapitaalmarkt of spaargeld aantrekken. Door de kredietcrisis en het geringe vertrouwen dat beleggers hebben in het Europese bankwezen, is het voor banken steeds moeilijker geworden om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt. Daardoor zijn veel banken genoodzaakt een beroep te doen op de spaarders voor de financiering van hun hypotheekportefeuilles. Eind juli verhoogde Centraal Beheer al haar rentetarieven met als argument dat ze minder afhankelijk wilde zijn van de kapitaalmarkt voor de financiering van hypotheken. “Centraal Beheer stond nadat ze de depositorentes verhoogde bij verschillende looptijden bovenaan in de renteoverzichten. Andere banken hebben echter ook spaargeld nodig om hun hypotheken te financieren en zien zich daarom waarschijnlijk genoodzaakt ook met renteverhogingen te komen.”

Trefwoorden: Spaarrente, Sparen

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.