Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Door: Geld.nl BV  14-11-2013
Trefwoorden: Zorgverzekering

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dankzij de korting van gemiddeld 236 euro op jaarbasis, bestaat het extra risico dat de consument neemt nog maar uit 264 euro. In veel gevallen ligt het zelfs nog lager. Voor veel consumenten is een maximaal eigen risico dus zeer aantrekkelijk geworden”, aldus Sieto de Vries van Geld.nl. Hoogte korting bij eigen risico Ieder jaar neemt het aantal verzekerden met een maximaal eigen risico toe, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Vektis. Deze consumenten besparen in 2014 gemiddeld ongeveer 236 euro op de premie bij het maximale eigen risico. Bij de meeste verzekeraars ligt de korting zelfs tussen de 240 en 252 euro. Dit is meer dan in 2013, omdat een aantal zorgverzekeraars besloot de korting te verhogen. Univé verhoogt de korting voor een maximaal vrijwillig eigen risico van 180 euro naar 210 euro op jaarbasis en Menzis verhoogt de korting naar 240 euro op jaarbasis. ONVZ en VvAA verhogen de korting zelfs naar 300 euro. Waarom hogere korting bij vrijwillig eigen risico? Zorgverzekeraar Menzis noemt als reden voor de verhoging dat mensen met een vrijwillig eigen risico meer kosten zelf betalen, waardoor de verzekeraar minder kosten hoeft te maken. “Dat zien de verzekerden terug in een hogere korting dit jaar”, aldus een woordvoerder van Menzis. Vrijwillig eigen risico verstandig? Voor de meeste consumenten levert een vrijwillig eigen risico een besparing op. Vektis verwacht namelijk dat de consument in 2014 gemiddeld 232 euro kwijt is aan kosten uit het eigen risico. Dit valt nog ruim binnen het verplicht eigen risico van 360 euro. Toch blijft het belangrijk om kritisch te zijn in de keuze voor een vrijwillig eigen risico, aldus De Vries van Geld.nl. “Als je verwacht veel zorgkosten te maken of als je de mogelijke kosten echt niet op kunt vangen, is een vrijwillig eigen risico geen goed idee. Maar veel consumenten kunnen juist flink besparen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De afweging is feitelijk heel simpel. Wil je rond de 230 euro minder zorgpremie betalen met het risico eventueel 500 euro meer aan je zorg te moeten betalen of wil je dat risico niet?” Let er hierbij op dat kosten die gedekt worden door je eventuele aanvullende verzekering (zoals fysiotherapie en tand) buiten het eigen risico vallen, net als zorgkosten voor je kind.

Trefwoorden: Zorgverzekering

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.