Inkomensafhankelijke premie zorgverzekering maakt vergelijken nog belangrijker

Door: Geld.nl BV  30-10-2012
Trefwoorden: Geld

 Door de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering, zoals VVD en PvdA deze hebben afgesproken in het regeerakkoord, wordt de markt voor consumenten een stuk minder transparant, stelt Paul Huibers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl “Omdat consumenten nu met veel meer zaken rekening moeten houden om te weten hoeveel ze bij de verschillende verzekeraars betalen, wordt een goede vergelijking steeds belangrijker.”  

Wijzigingen in de zorg
In het regeerakkoord dat de partijen gisteren hebben gepresenteerd zijn belangrijke wijzigingen opgenomen op het gebied van de zorg. Zo wordt de zorgtoeslag geschrapt, worden alle basisverzekeringen naturapolissen en worden de premie en eigen risico inkomensafhankelijk. “Dit heeft een behoorlijke impact voor de consument”, stelt Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl.  

Inkomensafhankelijke premie zorgverzekering zorgt voor minder transparantie
“Nu is de markt redelijk transparant. Zorgverzekeraars hanteren vaste premies voor elke Nederlander die relatief eenvoudig te vergelijken zijn. In de nieuwe situatie moet de consument met veel meer zaken rekening houden dan alleen kosten en voorwaarden. Door de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering en het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, verschillen de kosten voor een zorgverzekering straks van persoon tot persoon.”  

Daarnaast is in het regeerakkoord afgesproken is dat alle basisverzekeringen naturapolissen worden. Dit betekent dat consumenten bij de basisverzekeringen alleen nog gebruik mogen maken van zorgaanbieders waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Het wordt bij het kiezen van een goede zorgverzekering straks dus niet alleen van belang goed te kijken naar de premie, maar ook naar de aangesloten zorgaanbieders. “Voordat je een verzekering afsluit, is het verstandig te kijken  of jouw huisarts of fysiotherapeut wel is aangesloten bij de nieuwe verzekeraar”, zegt Huibers. 
 
Grotere rol voor vergelijkingssites door inkomensafhankelijke premie
In deze nieuwe situatie waarbij de transparantie minder wordt, kunnen en moeten vergelijkingssites een belangrijke rol gaan spelen, vindt Huibers. “Veel consumenten oriënteren zich bij het overstappen online via een vergelijkingssite of direct bij een van de zorgverzekeraars. Dit aantal groeit jaarlijks en zal in deze situatie alleen maar meer worden. Als je zelf bij elke verzekeraar moet gaan zoeken wat je moet betalen en waar je terecht kunt, wordt dit tijdrovend en veel te ingewikkeld. Met behulp van een vergelijkingssite kun je in één overzicht de verzekeraars, tarieven en zorgaanbieders eenvoudig en transparant vergelijken. Ook bij een inkomensafhankelijke premie blijft zorgverzekeringen vergelijken op die manier eenvoudig.”  

Dat de zorgafspraken in het regeerakkoord een impact hebben, staat vast. De angst dat de voorgenomen wijzigingen de concurrentie tussen zorgverzekeraars verminderen, waardoor de consument de dupe wordt, is volgens Huibers ‘onterecht’. “Wel loert het gevaar van vergelijkingssites die niet onafhankelijk zijn in hun vergelijkingen”, zegt hij. “Zorgverzekeraars gaan zich meer en meer mengen in de markt van het vergelijken. Het is zelfs al zo ver dat zorgverzekeraars vergelijkingssites overnemen, zoals Independer.nl inmiddels eigendom is van Achmea. Goed vergelijken kan met de maatregelen in het regeerakkoord toch de gewenste transparantie blijven bieden. Maar de consument moet dan dus wel weten waar hij moet gaan vergelijken. Wellicht is hier een taak weggelegd voor de overheid.”  

Trefwoorden: Geld

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


01-03-2013

‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite .


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.