‘Kosten studentenkrediet bank torenhoog’

Door: Geld.nl BV  01-03-2013
Trefwoorden: Geld Lenen

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite . “Banken prijzen de leningen voor studenten aan als een goedkope leenvorm, maar in werkelijkheid betaalt de student zich blauw aan rente bij deze leningen”, stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Bij sommige constructies is het bedrag dat je betaalt aan rente zelfs hoger dan het totale leenbedrag. Over een studentenkrediet van 2.500 euro bij Rabobank betaal je bijvoorbeeld ruim 2.900 euro aan rente.”

Kosten studentenkrediet hoog door niet aflossen tijdens studie

Studenten kunnen in Nederland bij Rabobank en ING Bank via een krediet speciaal voor studenten. De hoogte van dit studentenkrediet ligt tussen de 1.000 en 6.000 euro. Deze leningen lijken voor studenten aantrekkelijk, omdat ze tijdens hun studie niet hoeven af te lossen. Er zit echter wel een addertje onder het gras, want in die periode berekent de bank wel gewoon rente over het geleende bedrag. Hierdoor wordt de schuld tijdens de studie almaar groter. Als je na je studie gaat aflossen, is het bedrag tot wel 1,5 keer zo groot geworden als het bedrag dat je oorspronkelijk had geleend.

Kosten studentenkrediet bank

Leen je als student bijvoorbeeld 2.500 euro bij Rabobank en los je iedere maand netjes het vastgestelde termijnbedrag van 84 euro af, dan ben je aan het einde van de looptijd (65 maanden) 2.928 euro aan rentekosten kwijt. “In dit geval is het bedrag dat je aan rente betaalt dus hoger dan het bedrag dat je geleend hebt”, aldus Bulthuis.

Ook het studentenkrediet van ING is een dure lening. Studenten kunnen bij ING Bank kiezen uit een studentenkrediet van 1.000 en 2.500 euro. Leen je een bedrag van 2.500 euro en los je iedere maand (in totaal 92 maanden) het door ING vastgestelde bedrag af, dan betaal je in totaal 2.112 euro aan rentekosten. Dat is weliswaar goedkoper dan bij Rabobank, maar nog steeds zo’n 85 procent van het leenbedrag.

BKR-notering

Niet alleen de hoge kosten door het niet aflossen tijdens de studie zorgen ervoor dat het studentenkrediet een onaangename manier van lenen is. Sluit je als student een studentenkrediet af bij een bank, dan krijg je bovendien een negatieve BKR-notering. Dit houdt in dat iedere kredietverstrekker kan zien dat je op dat moment een uitstaande schuld hebt, waardoor je minder snel aan een lening komt. “Zo kan een studentenkrediet er dus toe leiden dat je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek kunt afsluiten als je na je studie een huis wilt kopen”, aldus Bulthuis.

Extra service

ING Bank stelt in een reactie dat zij het studentenkrediet als een alternatief zien voor jongeren die niet bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) terecht kunnen voor een goedkopere lening. “Daarom biedt ING een studentenkrediet, dat vooral voor een grote uitgave geschikt kan zijn. Denk hierbij aan een studie of stage in het buitenland, of de aanschaf van een laptop”, aldus een woordvoerder van ING.

ING stelt dat slechts ‘een beperkt gedeelte’ van de studenten-klanten een studentenkrediet bij de bank heeft lopen, maar kan het exacte aantal uit concurrentieoverwegingen niet geven. Ook Rabobank, dat het studentenkrediet als een extra service aan haar klanten ziet, kan geen exacte cijfers overleggen. Wel stelt de bank dat het aantal studentenkredieten de afgelopen drie jaar bijna is gehalveerd.

Hoe je als student beter geld kunt lenen

Wil je als student toch over wat extra geld kunnen beschikken en is aankloppen bij je ouders geen optie? Dan kun je beter bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een lening afsluiten, raadt Bulthuis aan. “In 2013 betaal je namelijk slechts 0,6 procent rente over een lening bij DUO, veel minder dan de rentepercentages bij Rabobank en ING. Leen je bij DUO bijvoorbeeld een bedrag van 2.500 euro en betaal je, net als bij Rabobank en ING, iedere maand bijna ongeveer twee procent van het geleend bedrag terug, dan kost de lening je uiteindelijk slechts ruim 65 euro. Een heel verschil met de 2.928 euro van Rabobank en 2.112 euro van ING.”

Trefwoorden: Geld Lenen

Ander nieuws en updates van Geld.nl BV

24-12-2014

Eigen risico verhogen minder populair

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek.


09-09-2014

Jonge bestuurder, pas op met eigen risico!

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.


29-07-2014

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor beginnend bestuurder

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan dat hij bij één schade zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat overstappen lastig wordt.


07-05-2014

Fiets verzekeren op vakantie: Reisverzekering biedt onvoldoende dekking

De meeste doorlopende reisverzekeringen vergoeden bij schade of diefstal onvoldoende om een nieuwe fiets van te kopen, blijkt uit eigen onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


28-04-2014

Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito – Grote verschillen

De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen onderzoek.


25-03-2014

Oppassen met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De nieuwwaarderegeling voor een auto verschilt enorm per verzekeraar. Zo geldt de vergoeding bij bepaalde verzekeraars alleen voor auto's tot een maximumbedrag. Ook verschilt de duur van de nieuwwaarderegeling van de autoverzekering en soms vindt er na een jaar toch afschrijving plaats. Dit blijkt uit een rondgang van Geld.nl.


25-02-2014

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


14-11-2013

Hogere korting op zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


11-09-2013

Hoge rente staatslening goed nieuws voor spaarder

De rente voor staatsleningen stijgt de afgelopen maanden. Dit is goed nieuws voor spaarders, omdat de depositorentes hierdoor ook aan het stijgen zijn.


02-08-2013

Rekening zorgaanbieder controleren gebeurt vaker

De rekening van de zorgaanbieder controleren is steeds belangrijker voor de consument. Dat komt vooral door het stijgende risico, merken de verzekeraars. Daarnaast draagt de berichtgeving omtrent fraude en verspilling in de zorg bij aan het beter controleren van de rekening van de zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl.


07-05-2013

‘Doorlopende reisverzekering zelden voordeliger’

Hoewel meer dan driekwart van alle vakanties door Nederlanders wordt verzekerd met een doorlopende reisverzekering, is dit zelden de voordeligste optie. Uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een kortlopende reisverzekering vaak voordeliger is.


Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’ van Geld.nl BV thumbnail
04-04-2013

Spaarrente ontwikkeling - ‘Rentes zullen nog verder dalen ’

Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.


31-01-2013

Lenen relatief duurder voor consument ondanks historisch lage rente

Banken kunnen momenteel veel goedkoper geld lenen op de geld- en kapitaalmarkten. Toch blijven de leenrentes voor consumenten nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.


21-01-2013

Ook rente kinderspaarrekening fors omlaag

De kaalslag in spaarrentes die de afgelopen maanden is ingezet heeft daarmee nu ook de kinderspaarrekeningen bereikt, constateert vergelijkingssite Geld.nl.